Nácikat dolgoztatott a nyugatnémet hírszerzés

Számos volt nácit foglalkoztatott a nyugatnémet hírszerzés, a BND. Egyikük az a Karl Josef Silberbauer SS-törzsőrmester volt, aki 1944 nyarán felkutatta és letartóztatta az Amszterdamban bujkáló Anne Frankot, majd pedig a 15 éves lányt a családjával Auschwitzba deportáltatta – írta a müncheni Focus Magazin internetes kiadása, a Focus Online.

Anne Frank 1945 tavaszán halt meg a Bergen-Belsen-i koncentrációs táborban, Naplóját először 1947-ben adták ki, azóta 67 nyelvre fordították le és több mint harminc millió példányban adták el.

Silberbauer és a BND kapcsolatára egy Németországban most megjelent könyv, az Enttarnt (Leleplezve) derít fényt. A könyv szerzője, Peter-Ferdinand Koch amerikai levéltárakban bukkant olyan dokumentumokra, amelyek bizonyítják: a brutális kihallgatási módszereiről hírhedt volt SS-tag feladata az volt, hogy a nyugatnémet hírszerzés ügynökeként a náci bajtársi társaságokban szervezzen be besúgókat. Koch szerint a hidegháború egyes időszakaiban a hitleri Birodalmi Biztonsági Hivatal közel kétszáz egykori munkatársa dolgozott a BND bajorországi, pullachi központjában. Az illetők között voltak SS-halálfejes alakulatok tagjai, akik tömeges kivégzésekben is részt vettek – idézte Kochot a Focus Online.

A bécsi születésű Silberbauer (1911-1972) előbb az osztrák hadseregben szolgált, majd rendőrnek állt. Az 1938-as Anschluss, Ausztria a III. Birodalomhoz való „csatlakozása” után lett a német titkosrendőrség, a Gestapo tagja. Az SS-be 1943-ban lépett be, s Hollandiába vezényelték. A II. világháború után a híres nácivadásznak, Simon Wiesenthalnak sikerült felkutatnia. Silberbauer beismerte Anne Frank letartóztatását. A volt SS ellen 1964-ben indított eljárást azonban ara hivatkozva leállították, hogy az ex-rendőr úgymond parancsra cselekedett.

Koch egyébként az Enttarnt című könyvében arról is, hogy a nyugatnémet hírszerzés soraiban legalább egy tucatnyi szovjet ügynök is dolgozott. Őket még hadifogolyként, nyomásgyakorlással szervezték be a szovjetek – derült ki az amerikai katonai felderítés, a Counter Intelligence Corps archívumaiban talált dokumentumokból. A hidegháború idején a legtöbb gyanús esetnek nem mentek igazából utána, a BND számára az volt a legfontosabb, hogy meggyőződéses antikommunistákat „foglalkoztasson” – mondta Koch a Focus Online-nak.

silberbauer
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.