Náci vádak az IKEA-alapító ellen

Egészen az 1950-es évek elejéig jóban volt a svéd nácik vezetőjével Ingvar Kamprad, az IKEA alapító-tulajdonosa - állítja egy most megjelent könyv szerzője.

A svéd náci párt aktív beszervezője volt Ingvar Kamprad, az IKEA alapítója – állítja a svéd Elisabeth Asbrink legújabb könyvében. Kamprad 1988-as önéletrajzában elismerte, hogy kapcsolatban állt a szélsőjobbal, de ezt fiatalkori ostobaságnak, élete legnagyobb hibájának nevezte.

Haparanda, 2010. november 22. Ingvar KAMPRAD, a lakberendezési cikkeket forgalmazó svéd áruhazlánc, az IKEA alapító tulajdonosa hagyományos sarkvidéki sapkában vesz részt a lánc új tagjának megnyitásán a Svédország északi részén, a finn határ mentén
Haparanda, 2010. november 22. Ingvar KAMPRAD, a lakberendezési cikkeket forgalmazó svéd áruhazlánc, az IKEA alapító tulajdonosa hagyományos sarkvidéki sapkában vesz részt a lánc új tagjának megnyitásán a Svédország északi részén, a finn határ mentén fekvő Haparandában 200. november 15-én. (MTI/EPA/Thord Nilsson)

A most megjelent Asbrink-könyv szerint a kapcsolat azonban nem szűnt meg a második világháború végén, legalább az 1950-es évek elejéig tartott. Kamprad közeli barátja volt Per Engdahl, a svéd nácik vezetője, akit még az esküvőjére is meghívott: a meghívóban büszkén vallja, hogy „egy körhöz tartoznak”.

Kamprad náci kapcsolatára a svéd titkosszolgálat is felfigyelt, és külön aktát szentelt neki. A 85 éves svéd üzletember, akinek vagyonát hatmilliárd euróra becsülik, azzal magyarázta ifjúkori „eltévelyedését”, hogy a náci gondolattal Csehországból származó nagyanyja fertőzte meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.