Náci szlogennel ment békét teremteni Afrikába

Meine Ehre heisst Treue – a francia katona a Waffen SS jelmondatát viselte az egyenruháján a Közép-Afrikai Köztársaságban.

Kínos magyarázkodásra kényszerült és vizsgálatot indított a francia hadsereg azután, hogy kiderült, az ország egyik Közép-afrikai Köztársaságba vezényelt békefenntartója a Waffen SS jelmondatával – Meine Ehre heisst Treue (Becsületem a hűség) – a karján vesz részt a misszióban. A náci szlogent rejtő felvarrót egy elit alakulat, a tengerészgyalogság 8. ejtőernyős ezredének az egyik őrmestere viselte az egyenruháján. Önkényuralmi jelképként a "Meine Ehre heisst Treue" Németországban és Ausztriában is be van tiltva.

A botrány azután tört ki, hogy az őrmester felvarrójáról készült kép felkerült a francia hadsereg külföldi bevetésekről szóló Facebook-oldalára. Bár innen nem sokkal később már el is tüntették, a hadsereg kínos magyarázkodásra kényszerült. Gilles Jaron ezredes, katonai szóvivő a gesztust elfogadhatatlannak nyilvánítva azt mondta, hogy a felvarró nem tükrözi a francia hadsereg „valóságát”, az őrmestert pedig felfüggesztették. Bár Jaron szerint a felvarró elszigetelt jelenség, a La Dépêche du Midi toulouse-i lap megpendíti, hogy több katona is viseli az ejtőernyős ezrednél. Az a kép legalábbis, amely a hadsereg Facebook-oldalára feltettek, valószínűleg nem ugyanazt a katonát ábrázolja, akiről az AFP hírügynökség fotósa készített egy felvételt a Közép-afrikai Köztársaságban. Neki szintén ott díszeleg a Waffen SS szolgenje a karján.

A La Dépêche du Midi az ügy kapcsán egyébként megszólaltatta a délnyugat-franciaországi Castres egyik önkormányzati képviselőjét is. Castres-ban van a tengerészgyalogság 8. ejtőernyős ezredének a támaszpontja, a képviselő, Philippe Folliot pedig a maga részéről a „gyerekcsíny” kifejezéssel intézte el a dolgot. Szerinte az őrmester fiatal, és azt sem tudja, hogy náci jelmondatról van szó.

Ettől a mentegetőzéstől függetlenül francia katonák az elmúlt években már többször is keveredtek náci eszmék iránti szimpátia gyanújába. 2008-ban három, szintén ejtőernyős katona állt oda egymás mellé karlendítéssel egy fénykép kedvéért, idén novemberben pedig egy olyan katonáról készült kép járta be a francia sajtót, aki halálfejes maszkot vett fel a szélsőséges iszlamisták ellen januárban Maliban indított Szervál Hadművelethez. Őt a maszk miatt azóta leszerelték.

Franciaország 1650 katonát küldött békefenntartásra a Közép-Afrikai Köztársaságban azután, hogy az ország erőszakkal elűzött keresztény elnöke, Francois Bozizé egységei támadást indítottak a főváros, Bangui ellen, a kormányra került muzulmán lázadó szervezet, a Séléka pedig megtorlásul keresztényeket kezdett el mészárolni. Becslések szerint két nap alatt ezer embert öltek meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.