Náci kém volt Coco Chanel?

Náci kém volt a II. világháború idején Coco Chanel (1883-1971) ünnepelt francia divattervező egy kedden megjelent új amerikai életrajzi könyv szerint. A Le Figaro francia lapban idézett másik életrajzíró szerint Chanel befolyásos nő akart lenni, és ehhez akkoriban a németekkel kellett jóban lenni.

France Hal Vaughan újságíró, a kötet szerzője francia, angol, német és amerikai levéltárakban végzett kutatásokkal támasztja alá állítását. A Sleeping With the Enemy, Coco Chanel's Secret War (Egy ágyban az ellenséggel, Coco Chanel titkos háborúja) című életrajzban azt írja, a francia divat nagyasszonyát 57 évesen, 1940-ben szervezte be az Abwehr, a náci hírszerzés. Ő volt az F-7124-es ügynök, fedőneve Westminster, vagyis korábbi szeretőjének és barátjának, Westminster hercegének neve volt.

A Le Figaro francia lap internetes kiadása Edmonde Charles-Roux francia újságírót idézi, aki maga is írt életrajzi könyvet a divat nagyasszonyáról, aki szerint Vaughan kutatásai alaposnak tűnnek. "Eddig csak felszínesen tudtunk arról, hogy Chanelnek voltak náci kapcsolatai, de Vaughan olyan náci archívumokhoz is hozzáfért, amelyek csak pár éve kutathatók, ezekben küldetési parancsokra, egyéb dokumentumokra bukkant rá" - mondta Charles-Roux, aki személyesen is ismerte a divattervezőt.
 
Az új kötet szerint az Abwehr megbízásából indult Chanel 1941-ben spanyolországi küldetésre egy másik ügynökkel, Louis de Vaufreland báróval, azzal a céllal, hogy új embereket szervezzenek be. Szolgálatáért cserébe Coco Chanel azt remélte, hogy a németek szabadon engedik egyik táborukból André nevű unokaöccsét.

A divattervező akkoriban egy német tiszt és ügynök, Hans Gunther von Dincklage báró szeretője volt, viszonyuk hosszú ideig tartott a könyv szerint. A Spatznak becézett báró mutatta be Chanelt Louis de Vaufreland bárónak, a Gestapo korábbi marokkói ügynökének. A divatkirálynő náci szeretőjének köszönhette, hogy Párizs német megszállása idején a Ritz szálló hetedik emeletén lakhatott. A luxushotel gyakori vendégei között volt Hermann Göring és Joseph Goebbels is.

"Az, hogy a könyv megerősíti, hogy Chanel együtt élt a német szeretőjével a Ritz-ben, igazi bomba!" - mondta a Le Figaró szerint a másik életrajzíró, és Chanel jó ismerőse, Charles-Roux. Az író azt is elmondta, Chanel szeretője elég jelentéktelen kém volt, "kis jelentő, akikkel akkoriban tele voltak az európai nagyvárosok".

Az új könyv azt is álíltja, hogy Chanel antiszemita volt, aki ki nem állhatta a zsidókat, a kommunistákat és a szabadkőműveseket. Charles-Roux - aki tíz évig rendszeresen találkozott Chanellel - ilyesmire nem emlékszik. Szerinte Chanel egy egészen kivételes, ragyogó nő volt, aki rossz útra tért. "Chanel a háború végén arról álmodozott, hogy fontos, befolyásos nő válik belőle és ez akkoriban azt jelentette, hogy jóban kell lenni a németekkel" - mondta Charles-Roux a Le Figaro szerint.   

Az új életrajzi kötet szerzője, Hal Vaughan arról is ír, miként próbálta meg Chanel náci kapcsolatait felhasználva megszerezni a Chanel parfüm feletti ellenőrzést, noha a márkában csak kis tulajdonrésze volt a Wertheimer fivérek mellett.

A könyvben megelevenedik a divattervező rövid ideig tartó fogva tartása is, annak története, hogy letartóztatása után pár órával már szabad is volt barátja, Winston Churchill közbenjárására. Chanel mindig tagadta, hogy együttműködött a nácikkal.

Coco Chanel mindig tagadta, hogy együttműködött a nácikkal
Gabrielle Bonheur „Coco” Chanel
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.