Náci egyenruha a divatbemutatón

Radu Mazare, a Fekete-tenger parti Konstanca szociáldemokrata polgármestere valószínűleg nem táplál náci érzelmeket, és csak nonkonformizmusa ösztönözte arra, hogy a Wermacht tábornoki egyenruhájában jelenjen meg egy divatbemutatón. Valószínűnek látszik továbbá az is, hogy kiskorú fiát is azért vette rá a náci öltözet viselősére, mert a kifutón megjelenve sokkolni akarta a résztvevőket.

Csakhogy Romániában az önkényuralmi szimbólumok nyilvános használatát akár börtönbüntetéssel is sújthatják. Maximilian Katz, az Antiszemitizmus-Ellenes Központ igazgatója éppen az ezt kimondó törvényre hivatkozva jelentette fel a különcködőt az ügyészségen.

Katz úgy véli, hogy abban a Romániában, amely 2004-ig még a holokausztban való érintettségét is tagadta, közhivatalnok semmiképpen nem engedheti meg magának az efféle akciókat, mert azzal másoknak is példával szolgál a törvények megszegésére. Mazare védekezik, s azt állítja, nem az SS, hanem a Wermacht egyenruhájában jelent meg a kifutón, azon semmilyen nácizmusra emlékeztető jelvény nem volt, és ezzel csak csodálatát akarta kifejezni a német szervezettséggel és pontossággal szemben.

A 41 éves konstancai fenegyerek – aki a helyi tengerészeti akadémia diákjaként vett részt az 1989 decemberi forradalomban, később pedig sikeres újságírói pályát is befutott – nem első alkalommal jár az ügyészségen. A nőtlen Mazarét már számos alkalommal vizsgálták korrupciós váddal, azt beszélik róla, hogy a helyi maffiával ápol szoros kapcsolatokat, de nácizmussal még soha nem gyanúsították.

Vagánykodásának a híre hétfőn néhány óra alatt körbejárta a világot. A Sky Newstól a Jerusalem Postig, a Reuterstől a Haaretzig, a spanyol ABC-től a francia AFP-ig, valamennyi hírügynökség és napilapi portál azt emelte ki, hogy Mazare gesztusa sokkolta a holokauszt idején borzalmas sorsot átélt romániai zsidóságot csakúgy, mint a többi demokratikus érzelmű embert. Cselekedetére az sem adhat felmentést, hogy egyik korábbi divatbemutatón James Bondnak öltözve sétált végig a kifutón, amivel akkor osztatlan sikert aratott.

Radu Mazare és 13 éves fia masíroznak a kifutón
The mayor of seaport of Constanta Radu Mazare (R) and his thirteen-year-old son Raducu goose-step while wearing World War Two German uniforms during a fashion show in the town July 18, 2009. Mazare outraged Jewish and pro-democracy groups after their participation in the weekend fashion show. Wearing Nazi uniform is illegal in Romania, which denied participating in the Holocaust until 2004 when it accepted the findings of international commission that Romanian authorities killed up to 380,000 Jews in territories under their control. Mazare said the uniform had no swastikas and was the uniform of a German infantry general and nothing to do with the SS. Picture taken July 18, 2009. REUTERS/Stefan Ciocan (ROMANIA SOCIETY MILITARY POLITICS IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.