Náci témájú operát töröltek a düsseldorfi operában

Nem kerülhet többé színpadra a düsseldorfi Rheinoper operaházban Richard Wagner Tannhäuser című művének új adaptációja, miután abban megrázó jeleneteket mutattak be nácik "szerepeltetésével".

Amint azt az egyik legnagyobb német operaház közleményében kijelentette, az első előadások után több néző az orvosokhoz fordult. „Tudomásul vesszük, hogy egyes jelenetek – különösen a kivégzéseket bemutató rész – túlságosan is élethűre sikeredtek, amelyek több nézőnél pszichológiai és fizika stresszt okoztak” – olvasható a közleményben.

Az előadás producere azonban nem volt hajlandó finomítani a díszleten, ami a holokauszt idején egy koncentrációs tábort mintázott, ezért most az előadást betiltották – írja a BBC. „Miután figyelembe vettük az összes érvet, arra a megállapításra jutottunk, hogy a művészeti munkánk nem igazolhat ilyen szélsőséges hatást" – érvel a Rheinoper jelentése.

A nyilatkozat azt is leszögezi, annak ellenére, hogy intenzív párbeszédet folytattak a lehetséges változtatásokról az előadás német rendezőjével, Burkhard C Kosminskivel, ő ezt „művészi okokból nem volt hajlandó megtenni”.

„Természetesen tiszteletben kell tartanunk a rendező művészi szabadságát – jogi okokból is” – áll az operaház nyilatkozatában, amiben az sem hallgatják el, az elejétől fogva tisztában voltak vele, hogy Kosminski koncepciója és annak végrehajtása eléggé ellentmondásos lehet.

A düsseldorfi sajtó szerint a hétvégén előadott premier erőszakos tiltakozásokat provokált. A helyi zsidó közösség vezetője, Michael Szentei-Heise elmondta, hogy a nézők egy része „bekiabálásokkal, búúzással és az operaház ajtóinak a bevágásával” fejezte ki a nemtetszését, az előadást meg „ízléstelennek és nem elfogadhatónak” nevezte.

Wagner operáját, a Tannhäusert 1845-ben mutatták be először. A középkori Németországban játszódik: egy Tannhäuser nevű bárdról és a wartburgi várban megrendezett énekversenyről szóló balladán alapszik. Wagner egyik legszebb dallamvilággal átszőtt története, melynek nyitánya az opera műfaján belül az egyik leggazdagabb és legtöbbet játszott zenei mű. A Tannhäuser története a szerelem és kéj közti őrlődés, az érzékiség és bűnbánat átfedése és taszítása.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.