Náci propagandához hasonlította a Brexit-kampányt J. K. Rowling

A kép, amelyen Nigel Farage [a bevándorlás- és EU-ellenes UKIP vezetője] egy plakát előtt áll, amelyen szíriai menekültek láthatók, s a felirat szerint „a helyzet pattanásig feszült”, szinte pontos mása a nácik által használt propagandának – írta weboldalán hétfőn J. K. Rowling, a Harry Potter-könyvek szerzője.

Bár a világszerte ünnepelt író igyekezett hangsúlyozni, hogy nem „szakértő a témában”, figyelmeztetett, hogy az uniós tagságról szóló csütörtöki népszavazáson a briteknek figyelembe kellene venniük, hogy a kilépés melletti kampányt „rasszisták” vezetik – idézi a The Huffington Post.

Forrás: Facebook

„Nem vagyok nagy szakértő, de pontosan tudom, hogy miként kell szörnyet alkotni. Napokon belül el kell döntenünk, hogy melyik szörnyről hisszük el, hogy valós, és melyikről gondoljuk azt, hogy képzeletbeli– – tette hozzá Rowling, aki már korábban nyíltan kiállt az uniós tagság mellett. Az író azonban megengedett némi kritikát az EU-val szemben.

Forrás: Facebook

„Nem hiszem, hogy az EU tökéletes. De van-e olyan emberek alkotta szövetség, amelyre ne férne rá a fejlesztés? A barátságoktól kezdve a családokon és a munkahelyeken át egészen a politikai pártokig, kormányokig és kulturális-gazdasági uniókig, mindig lesznek tökéletlenségek és nézeteltérések. Hisz emberek vagyunk” – írta Rowling.

Csak hideget kapott Farage

A UKIP-vezér plakátját a politikai élet minden oldalán kritikával illették, még a saját táborában is . A távozáspárti kampány egyik prominens vezetője, Michael Gove azt mondta, kirázta a hideg a látványtól. A Brexit-ellenes George Osborne pénzügyminiszter „gusztustalannak” nevezte a plakátot, és szintén náci propagandához hasonlította. David Cameron kormányfő pedig azt mondta: „felelőtlen” lépés, amelynek csupán az a célja, hogy „ráijesszen az emberekre”. Nigel Farage-ra azonban nem volt hatással a kritika, és megvédte a plakátot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.