Náci karlendítéssel tiltakozott az EP-képviselő

A varsói ügyészség eljárást indított, miután a függetlenek között ülő Janusz Korwin-Mikke lengyel EP-képviselő múlt kedden náci karlendítéssel fejezte ki nemtetszését, amikor a képviselők az EU-n belüli nemzetközi utazásokról szóló jegyértékesítési rendszerek összehangolásáról vitáztak.

„Ein Reich, ein Volk, ein Ticket (Egy birodalom, egy nép, egy jegy)" – mondta felszólalásában, a nemzetiszocialisták híres jelmondatára (Egy birodalom, egy nép, egy vezér) utalva, eközben kinyújtott kezét magasra lendítve Janusz Korwin-Mikke, aki az ellen tiltakozott, hogy a sokszínű Európában mindenhol érvényes vonatjegyet vezetnének be.

A lengyel ügyészség most azt vizsgálja, hogy a függetlenek között ülő EP képviselőjük viselkedése megsértette-e a lengyel törvényeket, amelyek tiltják a totalitárius és gyűlöletkeltő jelképek használatát. Sokak szerint a 72 éves politikus karlendítésével egyértelműen párhuzamot vont az EU és a náci Németország között. Ha Korwin-Mikke-t bűnösnek találják, pénz- és börtönbüntetést is kaphat.

Telegraph megjegyzi, hogy a lengyel EP-képviselőnek nem ez az első botrányos megnyilvánulása. Korábban azt mondta, a női képviselőknek alacsony intelligenciájuk miatt nem szabad engedélyezni a parlamentben szavazást, valamint a demokráciát úgy jellemezte, mint a legostobább államformát.

„Mindannyian szégyelljük magunkat az ilyen viselkedés miatt" – mondta Grzegorz Schetyna lengyel külügyminiszter, aki már a múlt héten bocsánatot kért Európától és az európai választóktól a képviselő viselkedése miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.