Obama úgy sérteget, ahogyan őt nem lehet

Szokatlan hirdetmény tűnt fel néhány hete a washingtoni apartmanházunk liftjében. Ott, ahol általában arról van szó, hogy végre megszerelték a fűtést, esetleg arról, kedd este sütit osztanak a bejáratnál, most az állt: „Tegnap az egyik lépcsőház hirdetőjére valaki egy rasszista kifejezést firkált rá. Ezt itt nem tűrjük, ezért kérjük, hogy bárki, aki tud valamit az esetről, jelentkezzen a menedzsmentnél.”

Hamarosan kiderült, hogy az „n betűs szóról” volt szó. Olyan erős feszültségeket kelt és olyannyira tabu ez a szó ma az Egyesült Államokban, hogy a sajtó is csak körülírja, vagy kipontozza az n betű utáni részeket. A tévében kisípolják, bárki is mondja. Ez olyannyira beleivódott a kultúrába, hogy még nekem is nehezemre esik leírni, pedig egy újságcikkben, tájékoztatás céljából teszem. Nigger. Ez a szó magában hordozza az afroamerikaiak több száz éves elnyomását. Benne van a rabszolgaság története, a lincselések, a szegregáció és a polgárjogi harc története.

Létezik kettős mérce
Létezik kettős mérce
Jim Bourg / Reuters

A fehér lakosság feketék feletti hatalmának a szimbóluma. Épp ezért sokan legszívesebben egyszerűen megszabadulnának tőle. Az afroamerikaiak jogaiért harcoló szervezet, az NAACP elítéli a használatát. Az amerikai futball-liga, az NFL azzal próbálkozik: büntetést szab ki arra a játékosra, aki a pályán használja. New York állam szimbolikus határozatban tiltotta be az n betűs szót. Ám a betiltás teljes képtelenség, főként amiatt, mert az elmúlt évtizedekben széles körben elterjedt a popkultúrában. A rapzene és a hiphop teli van vele, számos jelentésváltozáson is átment.

A legfontosabb a kontextus, leegyszerűsítve annyit lehet mondani,

ha feketék használják egymás közt „nigga” alakban, akkor egyszerűen annyit jelent, „haver.”

Van benne egy adag szolidaritás és összetartozás is, és ebben a jelentésében terjedt el a hiphop és rapzenében is.

„A jelentések változnak, a mai fekete fiatalok használhatják a szót egymás között pozitív értelemben, de annyi vér és szenvedés tapad hozzá, hogy amint kikerül a belső, intim körből, azonnal újra megjelenik a többi jelentése is” – mondta egy oktatással foglalkozó amerikai weboldal kérdésére Neal A. Lester, az arizonai állami egyetem bölcsészettudományi iskolájának vezetője, korábban az angol tanszék igazgatója 2008 óta tart kurzusokat az n betűs szóról az egyetemen.

Lester az órákon a fiatalokkal folytatott beszélgetéseiből azt szűrte le: baráti körükben gondolkodás nélkül használják az n betűs szót, mert a hiphopon nőttek fel. Ám emiatt „a fehér fiatalok, akik a hiphop legnagyobb fogyasztói, úgy érzik, ők is úgy használhatják a szót, ahogy akarják.” Ám a fekete fiatalok ugyanezen az órán bevallották,

sérti őket, ha fehérek használják ezt a szót.

„Nem hallgathatjuk el, hogy van egy kettős mérce – hogy a feketék jelentősebb társadalmi következmények nélkül használhatják, míg a fehérek nem” – állapította meg Lester.

Ez furcsa szituációkhoz is vezet: mi van akkor, ha egy rapkoncerten közel húszezren énekelnek együtt az előadóval olyan szöveget, amely hemzseg az n betűs szótól? Kanye West rendre engedélyt ad a közönség fehér bőrű tagjainak a szó kimondására: „Oké, fehérek, ez az egyetlen lehetőségetek erre, szóval énekeljetek teljes erőből!” A közönség pedig megteszi. Ám a Slate magazin újságírója egy másik koncerten, de hasonló helyzetben rosszul érezte magát, amikor észrevette, hogy a mögötte álló három fehér bőrű, szőke lány is azt kiabálja a háta mögött: „Yeah! Nigga”!

A Washington Post egy fordított esetről számolt be: egy baltimore-i koncerten találkoztak egy fehér bőrű fiatal nővel, aki együtt énekelte a tömeggel Jay-Z és Beyoncé dalait, de amikor az n betűs szóhoz ért a szöveg, azt már nem mondta ki.

„Nem tudom elképzelni, hogy kimondjam, még akkor sem, ha ötvenezren vannak körülöttem és külön felszólítanak rá”

– mondta a lapnak Janeace Slifka.

 

De elnöki szinten is?
De elnöki szinten is?
Kevin Lamarque / Reuters

Hasonlóan bonyolult jelentése kezd kialakulni az Egyesült Államokban jelenleg a „thug” szónak is. A szó Indiából került az angol nyelvbe a brit gyarmatosítók közvetítésével, eredetileg haramiát, garázdát jelent. Ám amikor a baltimore-i zavargások után a város polgármestere, majd Maryland állam kormányzója és Barack Obama elnök is ezt a szót használta a több utcát is teljesen szétverő fekete fiatalra, rengeteg kritika érte őket. Sokan azt állítják: a „thug” ma már azt jelenti, „nigger”, csak szalonképes formában. Stephanie Rawlings-Blake polgármester elnézést kért a szóhasználatért, ám Barack Obama kitartott a megnevezés mellett.

Washington, 2015. május

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.