Muszlim polgármester Rotterdamban

Beiktatták hétfőn hivatalába a második legnagyobb holland város, Rotterdam első muzulmán polgármesterét, a Marokkóból bevándorolt Ahmed Aboutalebet. A városban néhány éve még iszlámellenes zavargások is voltak.

Beiktatták hétfőn hivatalába a második legnagyobb holland város, Rotterdam első  muzulmán polgármesterét, a Marokkóból bevándorolt Ahmed Aboutalebet. Az új városvezetőnek kettős, holland-marokkói állampolgársága van. Ő az első marokkói születésű bevándorló, akit  polgármesterévé választott a rotterdami képviselőtestület.

A 47 éves férfi még kamaszként, a szüleivel együtt érkezett  Hollandiába. Aboutaleb a szociáldemokrata holland Munkapárt soraiban  csinált politikai karriert, munka- és szociálisügyi államtitkár lett  a keresztény- és szociáldemokratákból álló hágai kormányban. Erről a posztjáról tavaly mondott le, hogy átvehesse a polgármesteri  tisztséget.

Európa legnagyobb kikötővárosában, Hollandia gazdasági központjában a legmagasabb a bevándorlók aránya a holland városok közül. Néhány évvel ezelőtt még rendszeresek voltak az iszlámellenes utcai zavargások. Ehhez képest egy marokkói bevándorló polgármesterré választása nagy fordulatot jelent. A lépés mindazonáltal vegyes fogadtatásra talált az országban.

Ahmed Aboutaleb, Rotterdam polgármestere
Ahmed Aboutaleb, Rotterdam polgármestere
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.