Múzeum lesz Hitler szülőházából

Az épületet, amelyben Adolf Hitler megszületett, „a Felelősség Múzeumává" tervezi átalakítani az osztrák kormányzat, nem utolsósorban azért, hogy ne lehessen többé neonáci zarándokhely.

A Branau-Am-Inn nevű német határszéli kisváros egykor vendéglőként funkcionáló házábán Hitler csak kevés ideig élt, szülei születése után nem sokkal elköltöztek, de a neonácik számára ennek ellenére kultuszhely: Hitler születésnapján minden évben szerte Európából összegyűlnek itt.

A helyi önkormányzat minden hónapban 4000 (nagyjából 1 és negyed millió forintot) fizet a három éve üresen álló épület tulajdonosainak, így tudják megakadályozni, hogy a ház szélsőjobboldali csoportok kezükbe kerüljön. Az Anschluss után Martin Bormann birodalmi miniszter vásárolta meg az épületet, amely a háború során náci kulturális központként működött. Később volt bank, könyvtár, iskola és fogyatékkal élők otthona is.

Az átalakítás ötlete eredetileg nem a szövetségi kormányé, Andreas Maislinger osztrák történész találta ki, de támogatja például a Schindler listájával Oscar-díjat nyerő hollywoodi producer, Branko Lustig is.

A „Felelősség Háza", ahogy Masilinger nevezi, egyéb hasznai mellett, felszámolná a náci kegyhelyet Hitler szülővárosában.

A végső döntés a ház sorsáról várhatóan heteken belül megszületik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.