Vizsgálat indulhat Tiranában a vélt háborús szervkereskedelem ügyében

Több száz lemészárolt szerb civil nyugszik albán tömegsírokban – állítja egy belgrádi vizsgálat. A volt hágai főügyész szerint Koszovó jelenlegi miniszterelnöke nyakig benne volt a vérengzésekben és a szervkereskedelemben.

Bizonyítékokat adott át Vladimir Vukcsevics szerb különleges ügyész Albániának arra vonatkozóan, hogy a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) tíz évvel ezelőtti függetlenségi harcát részint olyan szerb áldozatok szerveivel folytatott kereskedelemből finanszírozta, akik most albán tömegsírban nyugszanak. Szerbia nemrég indított hivatalos vizsgálatot az ügyben. A hozzátartozók vallomásait tartalmazó iratokat Ina Rama albán főügyész vette át azon a találkozón, amely azt Egyesült Államok két országbéli nagykövetségének közvetítésével jött létre.

„Elegendő bizonyíték áll rendelkezésre ahhoz, hogy nyomozás kezdődjön Albániában” - jelentette ki Bruno Vekarics, a szerb ügyész szóvivője. Az 1998-1999-ben vívott konfliktus több ezer szerb és albán áldozatot követelt, százak tűntek el nyom nélkül.

Az UCK által űzött szervkereskedelem hírét először Carla Del Ponte, a délszláv háborúkban elkövetett bűntettek ügyében eljáró hágai Nemzetközi Törvényszék volt főügyésze röppentette fel áprilisban megjelent könyvében. Helyszíni forrásokra hivatkozva a jelenleg Svájc argentin nagyköveteként ténykedő politikus azt írta, az a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) 300, többségében szerb civilt rabolt el a háborúban, akiket teherautókra zsúfoltak és Koszovóból a Tiranától 90 kilométerre északra fekvő Burrel városába szállítottak. Itt lemészárolták és tömegsírokba vetették őket. A kioperált belső szerveket az UCK áruba bocsátottaa a nemzetközi szervkereskedelem feketepiacán, hogy a befolyó összegből finanszírozza a háború költségeit. Del Ponte szerint az UCK teljes vezérkara – beleértve Hasim Taqi jelenlegi koszovói miniszterelnököt is – nyakig benne volt az ügyletekben.

Albánia és függetlenségét február 17-én kikiáltó Koszovó egyarát tiltakozott a feltevések ellen. Lulzim Basha abszurd képtelenségnek nevezte őket. Az Európai Unió viszont jelezte, kivizsgálja az ügyet. Az albán főügyész most szóvivője útján tudatta, országa minden támogatást megad Belgrád munkájához.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.