Muzulmánok védték meg a terroristáktól a keresztényeket

"Öljenek meg minket együtt, vagy hagyjanak békén" – közölték a buszt megtámadó fegyveresekkel a Nairobiból Manderába tartó járaton a muzulmánok, mikor felszólították az utasokat, hogy álljanak a vallásuk szerint csoportokba. 

A kenyai fővárosból induló busz muszlim utasai a terroristák parancsára sem voltak hajlandóak elkülönülni a keresztény utastársaiktól, mivel sejtették, hogy a keresztényeket feltehetőleg kivégezték volna. A szomáliai határ közelében fekvő El Waknál történt támadásban legalább két ember meghalt. Egyiküket azért lőtték le, mert megpróbált megszökni, mikor az utasokat leterelték a buszról. 

BBC megkeresésére a busztársaság egy munkatársa megerősítette az értesüléseket. Az utasok valóban nem voltak hajlandóak elkülönülni a keresztényektől, ezzel kiszolgáltatva őket.

Az akciót a szomáliai al-Shabaab terrorszervezet vállalta magára, amely többször hajtott végre hasonló támadásokat Kenya északkeleti részén. A csoport áprilisban 148 embert ölt meg a garissai egyetemen. A beszámolók szerint a fegyveres támadók kiválogatták a keresztényeket, akiket lelőttek, míg több muszlimot szabadon engedtek. 

Tavaly Mandera közelében támadtak meg egy buszt, ahol 28, a karácsonyi ünnepekre Nairobiba utazó nem muszlimot gyilkoltak meg. 

"A helybeliek megmutatták, mi a hazafiasság és az összetartozás" – nyilatkozta Ali Roba, Mandera kormányzója a Daily Nation című kenyai lapnak. "A fegyveresek az utasok egyesült fellépése láttán távoztak."

A buszon utazók nagy bátorságról tettek tanúbizonyságot, azonban a terroristákkal szembeni meglepő kiállásukban feltehetőleg egy másik tényező is közrejátszott, a frusztráció. Az ország északkeleti részén élő lakosság nagy része szomáliai gyökerekkel rendelkező kenyai muszlim, akiket súlyosan érintettek az al-Shabaab támadásainak következményei még akkor is, ha a csoport kifejezetten a nem muszlimokat célozza meg.

Tavaly az egyik olyan akciót követően, ahol a csoportból kiválogatták a keresztényeket és csak őket ölték meg, több mint 2000, eredetileg az ország másik részeiből érkezett tanár és egészségügyi dolgozó távozott a térségből. Talán a busz utasai úgy érezték, hogy nem engedhetnek meg maguknak egy újabb hasonló esetet. Kérdés, hogy az ellenállásuk nyomán felbátorodnak-e a helyiek, hogy ellenszegüljenek az al-Shabaabnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.