Muszlimellenes gyűlés Dániában

Európa több részéről is érkeztek szélsőjobboldaliak egy muszlimellenes gyűlésre Aarhusba. A szélsőbaloldali ellentüntetők megtámadták őket.

A gyűlés résztvevői meg akarták mutatni, hogy mit is értenek ők iszlámellenes európai összefogáson. A demonstrációt több csoport szervezte, közös bennük, hogy aggódnak Európa eliszlámosodása miatt. Az egyik részt vevő csoport, az Angol Védelmi Liga (EDL) szóvivője reméli, hogy az esemény egy európai összefogás kezdete lesz.

Az EDL célja, hogy megakadályozza a muszlimok Európába vándorlását, mert szerintük ez csak konfliktusokhoz vezet. Azt remélik, hogy később az itt megjelent csoportok Európa-szerte összehangolt demonstrációkat tartanak majd. A tüntetésre egyébként Nagy-Britannia mellett főleg a skandináv országokból, Németországból és Lengyelországból érkeztek szimpatizánsok.

A gyűlésen 200-300-an vettek részt, a szervezők nem is vártak többet. Az elemzők szerint azonban nem is ez a fontos, hanem az, hogy ezek az emberek az európai iszlámellenes csoportok vezetői voltak. Sokan közülük már szerda óta Aarhusban tartózkodtak, ahol megbeszéléseket tartottak.

Az rasszizmus ellen küzdő csoportokat egyre jobban aggasztja a terjedő muszlimellenes retorika, amely mindkét oldal szélsőségeseit felbátorítja majd. Több csoport szervezett ellentüntetést is, amelyen körülbelül ötezren jelentek meg. A rendőrség nem számított összecsapásra, mivel a két csoportot megpróbálták elszeparálni egymástól, a szélsőbaloldali tüntetők azonban kitörtek a menetből, és utcakövekkel dobálták meg a muszlimelleneseket. Egy rendőr megsérült, 25 embert pedig letartóztattak.

Matthew Goodwin, a Nottingham Egyetem szélsőjobboldali csoportokkal foglalkozó kutatója elmondta, hogy hiába voltak kevesen a résztvevők, az esemény nagyon fontos. – Először látjuk azt a brit politikatörténetben, hogy egy muszlimellenes szélsőjobboldali csoportosulás európai szinten kezd el szervezkedni.

Nemcsak utcakövekkel, hanem biciklivel is megdobálták a szélsőjobboldali tüntetőket
A left-wing demonstrator throws a bicycle at some right-wing protestors as they leave their demonstration in a bus in Aarhus, March 31, 2012. A long-planned gathering of far right-wing movements from across Europe met in Denmark on Saturday to try to form a pan-European anti-Islamist alliance, a project that will test the cohesion of a fringe trying to build support from fears about immigration and militant Islamists. REUTERS/Fabian Bimmer (DENMARK - Tags: CIVIL UNREST POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.