Műszaki hiba egy amerikai atomfegyverbázison

Egy berendezés meghibásodása miatt rövid időre megszakadt a kapcsolat ötven nukleáris rakéta és az indítóközpont között a wyomingi Warren légitámaszponton - közölte helyi idő szerint kedden az amerikai légierő egyik szóvivője.

Todd Vician alezredes elmondása szerint az üzemzavar szombaton kora reggel történt, és nem egész egy órán át tartott. A Fehér Házat kedd reggel tájékoztatták róla. Illetékesek szerint nincs jele szabotázsnak, s a légierő egy pillanatra sem veszítette el képességét a Minuteman III interkontinentális ballisztikus rakéták (ICBM) indítására.

"A rakéták mindvégig védve voltak - mondta Vician. - Több pótlólagos biztonsági és vezérlőrendszerünk is van." Az indítóközpont számítógépei egy föld alatti kábel révén kommunikálnak, de a szóvivő nem tudta megerősíteni, hogy a kábel volt-e a probléma forrása.

A Minuteman III rakéták a 319-es rakétaszázadhoz tartoznak a Wyoming állambeli Cheyenne közelében lévő bázison, ahol 150 interkontinentális ballisztikus rakétát helyeztek el. A műszaki hiba által érintett ötven rakéta az amerikai arzenál egykilencedét jelenti. A másik két - montanai és észak-dakotai - légitámaszponton lévő ICBM-ekre nem volt kihatással az üzemzavar.

Az utóbbi években több hasonló, atomfegyverekkel kapcsolatos meghibásodás is történt az amerikai légierőnél.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.