Murszi börtönéből üdvözölte a palesztin "ellenállást"

A volt egyiptomi államfő hétfőn börtönéből dicsérte a Gázai övezetben harcoló palesztin harcosok ellenállását a politikus közleményében csak "megszállóként" említett Izrael három hete tartó hadműveleteivel szemben.
Az iszlám történelemben az ünnepek azt a célt szolgálták, hogy az emberek fellélegezhessenek, mielőtt folytatják küzdelmüket - áll a tisztségéből tavaly nyáron elmozdított, iszlamista Murszi Facebook-oldalán, a ramadánt záró íd al-fitr ünnep alkalmából megjelent jókívánságok között.

Egy évvel a hadsereg által véghezvitt hatalomváltás után, s miután az egyiptomi biztonsági erők átfogó terrorellenes hadjáratában több száz iszlamista lelte halálát, Murszi méltatta azon híveit, akik továbbra is kitartanak a "forradalom" mellett.

A gázai konfliktusra kitérve azt írta, "nem feledkezhetek meg arról sem, (...) hogy tudassam a világgal, továbbra is szilárdan kiállunk a palesztinok mellett, akiket támogatunk a bitorlókkal szemben. Mi minden ellenállót támogatunk, minden megszállóval szemben" - olvasható a szövegben, amelyet Murszi az Egyiptomi Arab Köztársaság elnökeként írt alá.

A megbuktatott államfővel szemben jelenleg több olyan eljárás is folyik - egyebek mellett kémkedésért, és emberölésre felbujtásért -, amelyek esetében akár halálbüntetéssel is számolhat.

Izrael az 1967-es hatnapos háborúban elfoglalta Ciszjordániát és a Gázai övezetet, amelyek területén a jelenlegi palesztin vezetők egy palesztin államot kívánnak létrehozni. Izrael Ciszjordániát megszállva tartja, a Gázai övezetből pedig 2005-ben ugyan egyoldalúan kivonult, de azt a Hamász szélsőséges szervezet ottani hatalomra jutása óta, mintegy nyolc éve blokád alatt tartja. Az egyiptomi sajtóban Izrael helyett rendszerint a "cionista entitás" kifejezést használják, fegyveres erőit pedig hivatalosan "megszálló hadseregnek" hívják.

Ugyancsak hétfőn rámalláhi sajtóforrások jelentették, hogy a gázai konfliktus rendezése érdekében Mahmúd Abbász palesztin elnök küldöttséget állít össze, amelyben az övezetet uraló Hamász és a zsidó állam elleni rakétatámadások mögött álló másik radikális szervezet, az Iszlám Dzsihád is képviselteti magát. A küldöttek Kairóba készülnek, azért, hogy a szemben álló felek közti tartós tűzszünet lehetőségeiről tárgyaljanak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.