Murdoch-fejbe került a brit sajtóbotrány

Lemondott James Murdoch a brit Sunt és a Timest is kiadó News International vezérigazgatói tisztéről.

Az ausztrál-amerikai médiacézár Rupert Murdochnak a fia, a 39 éves James nem indokolta távozását, ám néhány hónapja már szóba került ennek eshetősége, miután személyes felelőssége is felmerült a vállalat egyik – azóta megszüntetett – vasárnapi bulvárlapja, a News of the World körül júliusban kirobbant lehallgatási botrány ügyében. Az ifjabb Murdochnek tavaly két ízben is meg kellett jelennie a lehallgatások kivizsgálását folytató londoni parlament média- és kulturális bizottsága előtt, amelynek jelentését még nem hozták nyilvánosságra. A lemondással egy időben Rupert Murdoch bejelentette, hogy fia ugyanakkor megmarad az anyacég, a News Corporation helyettes vezetőjének, ahol számos alapvető feladat hárul rá, „különösen a fizetős tv-üzletekben és a szélesebb nemzetközi műveletekben”. James Murdoch egyúttal marad a News Corporationhoz tartozó BSkyB műholdas műsorszolgáltató elnöke is.

Az ifjabb Murdoch olyan időpontban távozik az apja birodalmának brit lapkiadó cége éléről, amikor ugyancsak hátra van még, hogy a lehallgatások nyomán a brit sajtó etikáját, gyakorlatát elemző Leveson-vizsgálat is befejeződjön, s annak következtetéseit nyilvánosságra hozzák. Ebben az esetben is a News of the World a Sun a fő érintett. A BBC jelentése szerint a hét elején Sue Akers, a londoni rendőrség helyettes biztosa azt nyilatkozta: az eddigi vizsgálatok fényében „az illegális kifizetések gyakorlata” érvényesült a Sun szerkesztőségénél.

A Murdoch-birodalom ugyanakkor nem adja fel állásait Nagy-Britanniában. Ellenkezőleg, a Sun vasárnapi számával azt jelzik, hogy az idősebb Rupert Murdoch maga térhet vissza ellenőrizni a csoport brit lapjait.

James Murdoch 2009-ben. A jelentés még várat magára
BSkyB Chairman James Murdoch walks off stage after a rehearsal for his James MacTaggert Memorial lecture as part of the Media Guardian Edinburgh International TV Festival in Edinburgh, Scotland, in an August 28, 2009 file photo. James Murdoch, the younger son of chairman Rupert, would relinquish his position as executive chairman of its News International unit, News Corp said on February 29, 2012. REUTERS/David Moir/files (BRITAIN - Tags: BUSINESS MEDIA)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.