Munmu király védi a koreai hajókat

A két Korea viszonyában példa nélkül álló esemény történt hétfőn a szomáliai partoknál. Egy dél-koreai hadihajó ugyanis megvédett a kalózok támadásától egy észak-koreai teherszállítót. A nemzetközi jog szerint a mai napig hadban álló országok hajói ráadásul közvetlenül, koreai nyelven kommunikáltak egymással.

A kiterjedt kalózkodással szembeni nemzetközi erődemonstráció keretében a dél-koreai haditengerészet április közepe óta van jelen a fenyegetett térségben. Első számú feladatuk a hazai kereskedelmi hajók védelme.

A dél-koreai flotta legújabb büszkeségének számító 4500 tonnás Munmu király romboló hétfőn 96 kilométeres távolságra volt az észak-koreai teherszállítótól, amikor észlelték annak vészjelzését. A nemzetközi kereskedelmi hajók kommunikációs hálózatán fogott angol nyelvű segélykérés arról számolt be, hogy követik őket. A dél-koreai romboló a közös parancsnoksággal egyeztetve 10 perccel később egy Lynx harci helikoptert indított az északi hajó védelmére. A levegő-föld rakétákkal felszerelt helikopter fedélzetén két mesterlövész is tartózkodott.

Miután a fenyegető manőverek hatására a kalózok távolodni kezdtek, a déli Munmu király romboló 1 perc 40 másodpercen keresztül közvetlen összeköttetésben volt az északi teherhajóval, ráadásul a kommunikáció koreai nyelven zajlott. A romboló közölte a teherhajó személyzetével, hogy a Koreai Köztársaság haditengerészete biztosítja védelmüket, valamint egy biztonságos útirányt javasolt számukra. A szöuli sajtó kiemeli, hogy az északiak négyszer is megköszönték megmentésüket, valamint a hajó legénysége integetve búcsúzott a déli helikoptertől.

Érdekes megemlíteni, hogy a romboló nevében szereplő Munmu király (661-681) a kora-középkori koreai történelem legendás alakja, aki sikeresen egyesítette az akkoriban is széttagolt félszigetet. Munmu király végrendelete az volt, hogy halála után a tengerbe temessék el, hogy ott sárkánnyá változva védhesse az országot a külső támadásoktól.

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.