Munkások a professzorok ellen

Komoly szociális, életkori és képzettségi szakadék figyelhető meg a két osztrák elnökjelölt szavazótábora között. Míg a férfi választók többsége Norbert Hoferre (FPÖ) voksolt, a nőknél a zöldpárti Alexander Van der Bellen nyert.

Mindenáron megakadályozni, hogy egy szélsőjobbos vagy egy balos zöld győzzön – az osztrák elnökválasztás vasárnapi fordulójában ez mozgatta meg leginkább a szavazókat. Míg Norbert Hofer híveit az Osztrák Szabadságpárt jelöltjének dinamikus és fiatalos fellépése motiválta, illetve riválisát, Alexander Van der Bellent túl öregnek tartották, az utóbbi híveit az mozgósította, hogy a (szélső)jobboldal ellen voksoljanak – derül ki a Hajek Public Opinions felméréséből.

Az igazi választási krimit produkáló küzdelem további szociológiai érdekessége, hogy a férfi választók 60 százaléka a 45 éves Hoferre, míg a női választók hatvan százaléka a 72 éves Van der Bellenre adta a voksát. Ami a választók életkorát illeti, a 17–29 éves korosztálynál Van der Bellen vezet 54 százalékkal, a 30–59 évesnél viszont Hoferé az 52 százalékos többség. A hatvan év felettieknél az idősebb jelölt bizonyult nem sokkal, 51 százalékkal sikeresnek.

A 17–29 éves férfiaknál Hofer 58 százalékot szerzett, a hasonló korú nőknél viszont Van der Bellen tarolt kétharmaddal (67%). Az idősebb korosztályoknál is az látszik, hogy a 30–59 év közötti férfiak 63 százaléka az FPÖ-s politikust, míg a 30-59 év közötti nők 59 százaléka az osztrák zöldek volt vezetőjét preferálta – derül ki az osztrák közszolgálati tévé, az ORF által megrendelt és közölt közvélemény-kutatásból.

Az egyetemi végzettséggel bíró diplomások egyértelműen Van der Bellenre szavaztak (81%), míg az alacsonyabb végzettségűek, középfokú tanulmányokat folytatott, de nem érettségizettek körében Hofer átlagosan a voksok hatvan százalékát tudna megszerezni. A munkásosztály félreérthetetlenül Hofer mögött sorakozott fel (86%), a nyugdíjasok többsége is az osztrák törvényhozás FPÖ-s elnökét támogatta (53%). Az alkalmazottaknál, a közszférában foglalkoztatottaknál és a vállalkozói rétegekben Van der Bellen átlagosan hatvan százalékkal nyert.

Az elmúlt hetekben Van der Bellennek sikerült több olyan szavazót megnyernie, aki az áprilisi első fordulóban nem ment el voksolni. A szociáldemokraták jelöltje, Rudolf Hundstorfer, illetve a Hofburgért pártok felettiként induló Irmgard Griss szavazóinak többsége szintén a zöld politikus neve mellett húzta be az ikszet május 22-én. A konzervatív Néppárt (ÖVP) színeiben elindult, de Hundstorferhez hasonlóan az első fordulóban elbukó Andreas Khol választói megoszlottak a második fordulóban: Hoferre voksoltak, vagy inkább el se mentek szavazni – írta a Der Standard a Sora Intézet adatai alapján.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.