Muníció és segélycsomagok a kurdoknak

Amerikai katonai harci gépek fegyvereket, lőszert és orvosi kellékeket dobtak le az Iszlám Állam ellen küzdő kurd harcosoknak, akik a kulcsfontosságú kurd városban, Kobanéban vannak.

Az Amerikai Központi Parancsnokság bejelentette, hogy egy C-130 szállító repülőgép összetett felszerelésből álló csomagokat dobott le a kurdoknak, melyeket az iraki kurd hatóságok állítottak össze.

Amerikai légi csapások segítettek visszaszorítani az IS-t a török határ mellől – írja a BBC. A tudósítók szerint a légi csomagok valószínűleg dühítik az amerikai oldalon álló Törökországot.

Minden repülőgép, amit bevetettek, biztonságosan visszatért. A BBC szerint Amerika eddig több mint 135 légicsapást mért csak Kobanéra az október elejétől kezdődő támadásokban.

„Folyamatos IS elleni szárazföldi ellenállással kombinálva, bizonyítékaink vannak, hogy a légicsapások lelassították az IS előretörését a városban, IS-harcosok százai haltak meg, és megrongálták vagy megsemmisítették a dzsihádisták harci felszereléseinek egy részét és harci központokat is" – állítja az Amerikai Központi Parancsnokság, hozzátéve, hogy „Kobane még így is eleshet."

Vasárnap Recep Tayyip Erdogan azt mondta, nem engedi a kurd harcosoknak, hogy amerikai fegyvereket kapjanak. Törökország ellenáll a felhívásoknak, amelyek azt sürgetik, hogy segítsék a Kobanéban harcoló kurdokat, mivel kurd milicista csoportként ugyanúgy terroristáknak minősítik őket. Barack Obama amerikai elnök szombaton felhívta Erdogant, hogy figyelmeztesse a közelgő légicsapásokra. Hivatalos források nem nyilatkoztak arról, hogy Erdogan miként reagált a bejelentésre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.