Múltidéző csúcs a berlini falnál

Október utolsó napján az akkori főszereplők, Mihail Gorbacsov volt szovjet pártfőtitkár, idősebb George Bush egykori amerikai elnök, továbbá a német egység kancellárjának nevezett Helmut Kohl találkozik.

A berlini fal  leomlásához és Németország újraegyesüléséhez vezető, húsz évvel  ezelőtti eseményeket felidéző, különleges csúcstalálkozóra kerül sor  október végén a német fővárosban.

A hónap utolsó napján ugyanis a Konrad Adenauer Alapítvány szervezésében az akkori főszereplők, Mihail Gorbacsov volt szovjet  és idősebb George Bush egykori amerikai államfő, továbbá a német  egység kancellárjának nevezett Helmut Kohl találkozik. A  78 éves Gorbacsov, a 85 éves Bush és a 79 éves Kohl a fal  leomlásával kapcsolatos ünnepségek díszvendégei lesznek, és az  alapítvány rendezvényén, a berlini Friedrichstadtpalastban  mindhárman beszédet is mondanak.

A volt német kancellár régóta lábadozik hosszú betegségéből, de  ő maga korábban azt nyilatkozta: az évfordulóra a körülményekhez  képest teljesen fel kíván épülni. Mindenesetre az október 31-i  ünnepségen több mint egy év óta első ízben jelenik meg a nagy  nyilvánosság előtt. A házigazda Horst Köhler német államfő és Angela  Merkel kancellár lesz.

Az akkori időszak legbefolyásosabb európai politikusai közül nem  lehet jelent az azóta elhunyt Francois Mitterrand francia elnök,  továbbá betegsége miatt Margaret Thatcher volt brit miniszterelnök.

A november 9-i évforduló kapcsán Berlinben nagyszabású  ünnepségeket rendeznek. A német kancellár azokra meghívta  az  Európai Unió tagországainak állam-, illetve kormányfőit is. Meghívást kapott Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke is. Ő azonban ázsiai látogató körútja miatt nem lesz jelen Berlinben. Az  amerikai kormányt Hillary Clinton külügyminiszter képviseli. Részt vesz ugyanakkor az évfordulós ünnepségeken Dmitrij Medvegyev orosz államfő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.