Működik Szöul műholdja

A szerdán fellőtt, orosz együttműködéssel épült műhold kommunikál a földi állomással és jeleket küld.

A szerdán fellőtt, orosz együttműködéssel épült műhold kommunikál a földi állomással és jeleket küld. Dél-Koreának már kering műholdja a világűrben, ezeket azonban más országból lőtték fel. 2009-ben és 2010-ben kísérleteztek ugyan saját területükön, de kudarcot vallottak. Szöul mostani próbálkozása azonban úgy tűnik, sikerrel járt.

A kilövést – amelyet technikai problémákra hivatkozva kétszer már elhalasztottak - az tette igazán sürgetővé, hogy Észak-Korea tavaly decemberben sikeresen bocsátotta fel műholdját. Szöul műholdja ugyanúgy, ahogy állítólag Phenjané is, csak időjárási információkat gyűjt majd.

Ri Mjong Bak dél-koreai elnök szerint a fellövés az űrkutatás felé tett első lépést jelenti, és lehetővé teszi, hogy „a nemzet erejét egy fokkal magasabbra emeljék.” Dél-Korea következő terve, hogy egy teljesen saját gyártmányú, háromfázisú rakétát építsen, írja a BBC.

Észak-Korea egyelőre nem reagált a dél-koreai sikerekre. Phenjan az ENSZ szankciói ellenére lőtte ki rakétáját, ezért a szervezet Biztonsági Tanácsa kiterjesztette a büntetőintézkedések körét. Észak-Korea nem rettent vissza, és válaszul újabb atomkísérlettel fenyegetőztek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.