Műholdünnep Észak-Koreában

Első sikeres műholdkilövését ünnepelte az észak-koreai vezetés. Az apja halála után alig egy éve hatalomra jutott 29 éves Kim Dzsongun pozícióját erősítendő programmal kapcsolatban az állampárt közölte: a jövőben újabb műholdakat juttatnak fel az űrbe. – Most már egyetlen ellenséges hatalom sem vádolhat azzal, hogy ez csupán egy ballisztikus rakéta tesztje – jelentette ki tízezres tömeg előtt Kim Ki-nam, utalva azokra a nyugati aggodalmakra, amelyek szerint a program valódi célja egy olyan nagy hatótávolságú rakéta kifejlesztése, amellyel az ország atomtöltetet tudna célba juttatni. A párt propagandaügyekért felelős 86 éves titkára szerint a rakéta a nemzetgazdaság építése szempontjából volt nélkülözhetetlen.

Az észak-koreaiak már többször próbálkoztak műhold pályára állításával, sikertelenül. Legutóbb hosszas előkészület után áprilisban lőttek ki egy rakétát, az azonban pár másodperc után a tengerbe zuhant. Elemzők szerint az északiak számára a haditechnikai előrelépés azért fontos, hogy ezzel erősítsék alkupozíciójukat, mielőtt visszatérnének a hatok tárgyalóasztalához. Az atomprogramot megvitató hatok (Észak-Korea, valamint Dél-Korea, Kína, Japán, Oroszország és az Egyesült Államok) 2003-ban indított tárgyalási sorozata 2008-ban megszakadt. Phenjan most utalást tett arra, hogy a tárgyalások felújíthatók volnának – értesült a Reuters.

Észak-Koreának azért is létfontosságú igazolni, hogy a műholdkilövésnek nincsen köze az atomprogramhoz, mert annak felfüggesztése előfeltétele volt az amerikai élelmiszersegélyek újbóli megindításának. A 22 milliós katonaállam minden energiáját a hadiiparba fekteti, teljesítőképessége határára sodorva a társadalmat, amely a 90-es években is súlyos éhínséggel nézett szembe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.