Műholdat lőtt fel Dél-Korea

A harmadik kísérlet sikerült, így néhány héttel az észak-koreai után Szöulnak is van már saját területről indított műholdja a világűrben.

Ahogy az észak-koreai, a Lee Ju-ho tudományügyi miniszter bejelentése szerint helyi idő szerint szerdán délután négykor – magyar idő szerint reggel nyolckor – a guehongi Naro űrkutatási központból fellőtt dél-koreai műhold is időjárási adatokat fog gyűjteni.

A 140 tonnás, Naro nevű rakétát Dél-Korea orosz közreműködéssel lőtte ki; a kudarcot vallott 2009-es és 2010-es kísérlet után Szöulnak a harmadik nekifutásra sikerült eljuttatnia a műholdat a világűrbe. A nagy fegyvertény az egészben az, hogy a műholdat a dél-koreaiak saját területről lőtték fel; bár Szöulnak már kering műholdja odafent, ezeket mind más országból indították útnak. Dél-Korea még három kísérletre kötött szerződést az oroszokkal; maga a Naro is orosz gyártmány.

Szöulon nagy volt a nyomás műhold fellövésére azóta, hogy Phenjan december 12-én sikerrel állította Föld körüli pályára a sajátját. Mivel Észak-Korea tiltott technológiával lőtte ki a maga háromfázisú rakétáját, az ENSZ kiterjesztette a rezsimet sújtó szankciók körét, amire válaszul Észak-Korea fenyegetőzni kezdett, és megpendítette, hogy az ENSZ tiltó határozatával is dacolva 2006 és 2009 után újra kísérleti atomrobbantást hajt végre.

Dél-Korea rakétája a kilövés közben
The Korea Space Launch Vehicle-1 (KSLV-1) or Naro, South Korea's space rocket is launched on the launch pad at Naro Space Centre in Goheung, about 485 km (301 miles) south of Seoul January 30, 2013 in this picture taken by Korea Aerospace Research Institute. South Korea launched its first space rocket carrying a science satellite on Wednesday amid heightened regional tensions, caused in part, by North Korea's successful launch of its own rocket last month. REUTERS/Korea Aerospace Research Institute/Handout (SOUTH KOREA - Tags: SCIENCE TECHNOLOGY MILITARY POLITICS) ATTENTION EDITORS - FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.