Mugabe Zimbabwe elhagyására szólította fel az utolsó fehér farmereket is

A földelkobzások folytatását ígérte szombaton Robert Mugabe zimbabwei elnök, egyúttal távozásra szólította fel a dél-afrikai ország utolsó fehér farmereit is.

"A földosztás folytatódni fog, nem áll le. A még itt maradt fehér farmereknek gyorsan el kell hagyniuk birtokaikat, mivel ott nincs számukra hely" - mondta támogatóihoz szólva a 85. születésnapját ünneplő diktátor.

Mugabe születésnapi partiját a sajtó szerint 250 ezer dolláros költséggel rendezték meg a fővárostól száz kilométerrel északnyugatra fekvő szülőfalujában, Chinhoyiban. Eközben az új egységkormány nem tudja előteremteni a gazdaság megmentéséhez szükséges pénzügyi segítséget, s az országot száguldó infláció, éhínség és tömeges kolerajárvány sújtja. A fertőző kór augusztus óta több mint négyezer ember halálát okozta.

A dél-afrikai országban a függetlenné válás (1980) óta hatalmon lévő elnök azonban továbbra is a brit gyarmati időkből fennmaradt igazságtalan földelosztásból igyekszik tőkét kovácsolni.

Mugabe - aki február közepe óta egykori esküdt ellenségével, a kormányfői posztot kiharcoló Morgan Tsvangiraival kénytelen megosztani a hatalmat - pénteken egy tv-interjúban ostobaságnak nevezte, hogy a nyugati országok feltételekhez, például a sajtószabadság megteremtéséhez kötik az afrikai ország ellen bevezetett büntetőintézkedések feloldását.

Két nappal korábban a zimbabwei politikai foglyok szabadon engedését szorgalmazta az ENSZ főtitkára, aki afrikai körútja első állomásán a térség nagyhatalmának, a Dél-afrikai Köztársaságnak a vezetőivel tárgyalt. Ban Ki Mun szavai szerint "Zimbabwe gazdasági helyzete szörnyű, s a humanitárius helyzet is nagyon aggasztó". A letartóztatott politikai és emberi jogi aktivisták szabadlábra helyezése elősegítené, hogy beinduljanak a külföldi segélyek - mondta.

A mintegy harminc politikai fogoly többsége a Mozgalom a Demokratikus Változásért (MDC) tagja, és annak ellenére vannak börtönben, hogy a párt már két hete egységkormányt alakított Mugabe elnök pártjával.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.