Mugabe a pápa beiktatását kihasználva bejutott az EU-ba

Robert Mugabe zimbabwei elnököt 2002-ben sújtotta utazási tilalommal az Európai Unió választási csalás és az emberi jogok megsértése miatt. Most azonban mégis sikerült bejutnia Európába.

Robert Mugabe zimbabwei elnököt 2002-ben sújtotta utazási tilalommal az Európai Unió választási csalás és az emberi jogok megsértése miatt. A tilalom azóta is érvényben van, most azonban mégis sikerült bejutnia Európába: Ferenc pápa keddi beiktatására ugyanis a Vatikánba érkezett.

A gépe azonban az EU területén, az egyik római reptéren szállt le. Feleségével együtt egy fekete furgonnal vitték a terminálhoz, ahol egy pap így köszöntötte: „Ferenc pápa nevében üdvözöljük a Vatikánban!” Ezek után a Via Venetón található egyik drága hotelbe vitték, írja a Reuters.

A 89 éves elnöknek már korábban is sikerült kijátszania az utazási tilalmat. A konzervatív katolikus Mugabe 2005-ben részt vett II. János Pál pápa temetésén, majd 2011-ben boldoggá avatásán is. A 2005-ös esemény Nagy-Britanniának is kínos volt, Mugabe ugyanis kezet fogott az ijedtnek tűnő Károly herceggel. Mindkét alkalommal megengedték, hogy Mugabe átutazzon Olaszországon, és így beléphessen a Vatikánba. Mugabe egyébként egy jezsuita missziós iskolában nevelkedett, és az új pápa is a jezsuita rendhez tartozik.

Mugabe Zimbabwe függetlenné válása, 1980 óta irányítja az afrikai országot, többször megvádolták az ellenzék elnyomásával, a kormány és a parlament korlátozásával. Az országban a hétvégén népszavazást tartottak az új alkotmányról, amely korlátozza az elnök hatalmát és hivatali idejét is. Az elnök ellenzéke, a Mozgalom a Demokratikus Változásért (MDC) azzal vádolja Mugabét, hogy hívei megölték az MDC több száz támogatóját.

A Vatikán szerint nem küldtek meghívókat a beiktatásra, de a külföldi országok vezetőit szívesen látják. – A Szentszék tájékoztatott mindenkit, hogy mikor lesz az esemény, de meghívó nem volt. Senkinek nincs elsőbbsége, és nem is utasítunk el senkit – mondta egy vatikáni szóvivő. A múlt hét szerdán megválasztott argentin Ferenc pápa első miséjére több százezer embert várnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.