Müezzinvadászattal kampányol az osztrák Szabadságpárt

Internetes játékban buzdítja szavazásra az osztrákokat Gerhard Kurzmann, a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) stájerországi jelöltje. A játékban minaretekre és mecsetekre kell célozni. Ha a játékos nem elég hatékony, akkor megjelenik a felirat: Game over, Stájerország tele van mecsetekkel. Majd gyorsan arra buzdít, hogy szavazzon mindenki az FPÖ jelöltjére szeptember 26-án a tartományi választáson.

A kampányfogás jókora felháborodást váltott ki Ausztriában. A helyi iszlám közösség vezetője, Anas Schakfeh ízléstelennek és érthetetlennek nevezte a játékot, a zöldek pedig fel is jelentették Kurzmannt és a stájerországi FPÖ-t uszítás gyanúja miatt. A program egyébként a Mocsári vízityúkvadászat című, évekkel ezelőtt népszerűvé vált játék egy verziója: az alpesi tájon, pompás osztrák épületek között időnként fel-felbukkan egy mecset, benne a müezzinnel: a játékosnak ilyenkor Stop feliratú gombbal kell rákattintania, hogy mielőbb eltűnjön a képről (egyes hírekkel ellentétben lövöldözésről egyelőre nincs szó).

Ugyanez a játék tavaly már „sikert aratott” a szomszédos Svájcban, amikor a minaretek elleni népszavazást készítették elő. Német kiötlője egyébként azt állítja, hogy tiszta jó szándékból kreálta a Mosche ba ba (Viszlát, mecsetek) című játékot: ezzel is vitára szeretné serkenteni az embereket az iszlámról és a bevándorlókról. A játékot eddig több mint 200 ezren nézték meg, de ennél a pontnál közbeavatkozott az osztrák államügyészség és betiltotta.

Ausztriába egyébként évek óta egyre kevesebb bevándorló érkezik: tavaly 25 ezren jöttek, de elsöprő többségük Németországból illetve más európai uniós tagállamokból. A muzulmán lakosság számát három-négyszázezresre becsülik, ami a lakosság közel négy százaléka a 8,3 milliós országban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.