Moszkvának nem felel meg az ENSZ BT javaslata

Az orosz külügyminiszter kemény hangvételű nyilatkozatban figyelmeztetett szombaton arra, hogy Oroszországnak egyáltalán nem felel meg az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé beterjesztett, Szíriáról szóló határozati javaslat, ha pedig azt mégis szavazásra bocsátják, botrányba fullad az ülés.

A Rosszija-1 nevű orosz televízióban sugárzott interjúban Szergej Lavrov úgy fogalmazott, a tervezet egyáltalán nem felel meg Moszkvának, és ha az Egyesült Államok még egy botrányt akar a Biztonsági Tanácsban, nem tudják megállítani. Közölte, hogy pénteken elküldte amerikai kollégájának, Hillary Clintonnak a szövegben javasolt változtatásokat, amelyeknek a megalapozottságában és objektivitásában szerinte senki nem kételkedhet.- Remélem, hogy a józan ész felülkerekedik az elfogultságon - mondta Lavrov.

Az ENSZ BT-tagországok diplomatáinak közlése szerint a testület szombaton helyi idő szerint délelőtt tíz órakor összeül, hogy szavazzon a már így is engedményekkel tűzdelt határozati javaslatról, amelyben a BT elítéli a szíriai kormányellenes tüntetések véres elfojtását, és támogatásáról biztosítja az Arab Liga januárban elfogadott, a szíriai belpolitikai válság rendezését elősegíteni hivatott döntéseit.

Noha Szíriában már tíz hónapja dúl a becslések szerint már hatezer életet kioltó erőszak, a Biztonsági Tanács eddig nem foglalt állást az eseményekről. Tavaly októberben Oroszország és Kína megvétózta a BT-ben a Szíriáról szóló határozati indítványt.

Az Egyesült Államok és szövetségesei kizártak bárminemű katonai fellépést, de azt szeretnék, hogy a Biztonsági Tanács adja áldását az Arab Liga által kidolgozott béketervre, amely egyebek között előirányozza Bassár el-Aszad szíriai elnök távozását a halatomból és egy nemzeti egységkormány megalakítását is. Hillary Clinton pénteken telefonon is beszélt Lavrovval, szombaton pedig Münchenben személyesen tárgyalnak egymással.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.