Moszkvában ma is letartóztatnak a prágai tavasz miatt

Vasárnap tíz embert vettek őrizetbe egy Vörös téri tüntetésen.

Vasárnap tíz embert őrizetbe vettek egy, a prágai tavaszra emlékező demonstráción Moszkvában.

A tüntetők egy 1968-as oroszországi szimpátiatüntetés évfordulóján vonultak fel a Vörös téren. Negyvenöt éve, 1968. augusztus 25-én nyolc orosz aktivista tiltakozott az ellen, hogy a dubceki reformok miatt szovjet hadsereg négy nappal korábban magyar, lengyel és bolgár egységek támogatásával megszállta Csehszlovákiát. Az akkori nyolc aktivistát a rendőrök megverték, börtönbüntetésre ítélték vagy száműzték. Volt, aki elmegyógyintézetben végezte a kiállásáért.

A vasárnapi demonstrációt a negyvenöt évvel ezelőtti nyolc aktivista egyike Natalia Gorbanevszkaja szervezte, és ahogy az AFP francia hírügynökség megjegyzi, a tüntetők most ugyanazokkal a jelszavakkal követeltek több szabadságot és szólítottak fel az emberi jogok tiszteletben tartására, mint 1968-ban. „A szabadságunkért és a szabadságotokért” – feszítettek ki egy transzparenst, amelyet látva a rendőrök jöttek és letartóztatták a többségüket. Magát Gorbanevszkaját nem vették őrizetbe.

Orosz ellenzéki vádak szerint azóta, hogy Vlagyimir Putyin harmadjára is elfoglalta Oroszország elnöki székét, a hatóságok szovjet időket idéző intézkedésekkel próbálják elfojtani a szabadságjogokat – emlékeztet az AFP.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.