Moszkvában puhítja az oroszokat Kerry

Moszkvában van John Kerry amerikai külügyminiszter, hogy a szíriai konfliktus rendezéséről tárgyaljon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel.

„A világ profitál abból, ha erős államok közös nevezőre jutnak. Bízom benne, hogy ma közös nevezőre jutunk” – mondta kedden John Kerry, mielőtt Moszkvában tárgyalóasztalhoz ült volna orosz kollégájával, Szergej Lavrovval. Az amerikai külügyminiszter azért érkezett az orosz fővárosba, hogy előkészítse a terepet a hét második felére tervezett, a szíriai rendezésről szóló nemzetközi tárgyalásokra.

BBC emlékeztet, hogy egyelőre kétséges, megtartják-e a találkozót, az amerikai külügyminisztérium mindenesetre tagadta azokat az állításokat, miszerint az oroszok bizonyos előfeltételeket szabtak ezzel kapcsolatban.

Az Egyesült Államok és Oroszország eltérő állásponton van Bassár el-Aszad szerepét illetően egy esetleges politikai átmenetben: míg az Egyesült Államok szerint a szíriai vezetőnek le kellene mondania, Oroszország azt vallja, hogy a szíriaiaknak kellene döntenie a sorsáról.

A mai találkozó előtt a térségben egyre fajsúlyosabb szerepet betöltő Moszkva – katonailag hivatalosan szeptember óta vannak jelen a régióban – erősen támadta az USA-t, mondván, Washington jók és rosszak csoportjára osztja a terroristákat.

Az Aszad szövetségesének számító Oroszország hivatalosan az Iszlám Állam állásait támadja Szíriában, ám az utóbbi hónapokban sikerült odacsapniuk az Aszad-ellenes felkelőknek is, bár Moszkva ezt tagadja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.