Moszkva WTO-tagsága a tét

Az amerikai-orosz kapcsolatok javulásának jele, hogy a kereskedelempolitika kerülhetett előtérbe Medvegyev elnök tengerentúli útján. A Szilikon-völgyben vizitelő államfő felvetette 2012-es újraindulásának lehetőségét, "ha élvezi a nép támogatását".

Észak-Amerikát öt óra alatt lehet átrepülni a két partvidéke között - ez a világ összes külföldi államfőjét lenyűgözheti, kivéve az oroszt. A világ legnagyobb területű országának elnöke a Szilikon-völgyben merített ötleteket az orosz "innovációs forradalomhoz" és igyekezett befektetőket toborozni. Miután Steve Jobs, az Apple főnöke beavatta az iPhone okostelefon rejtelmeibe Dmitrij Medvegyevet, aki a Twitter mikroblogon is észrevétette magát, az elnök - most első ízben - a Fehér Házba volt hivatalos. Washingtonból pedig a G8 és a G20 csoport torontói értekezletére utazik tovább.

Ám eközben Oroszország például a Kereskedelmi Világszervezetből (WTO) legfeltűnőbben hiányzó állam. - Számítunk rá, hogy határozott választ kapunk e kérdésben - mondták Medvegyev környezetében arra: mit várnak a Barack Obamánál tett látogatástól. - Túl sokáig vezettek minket az orrunknál fogva - fogalmazott az orosz elnök a The Wall Street Journalnek adott interjújában.

Amerikai megfigyelők utalnak rá, hogy a kétoldalú kapcsolatok deklarált "újraindításának" eredményeként világpolitikai kérdésekben (fegyverzetkorlátozás, Irán-szankciók) egyetértés született, így most a kereskedelempolitikát lehet elmélyíteni. Ugyan a kétoldalú kereskedelem volumene az elmúlt két évtizedben az ötszörösére emelkedett, az évi 24 milliárd dollár mégis eltörpül az USA kanadai, kínai vagy mexikói relációjához képest, sőt a tajvani vagy a brazil volument is alulmúlja.

Az amerikaiak óvatossága a gazdasági kapcsolatokban nem kis részben annak köszönhető, hogy megégették már magukat az orosz piacon. Az amerikai médiában gyakran hallani meghurcolt jogtanácsokról, a cégeket sújtó állami önkényről, korrupcióról, a jogállamiság gyenge voltáról. A Hodorkovszkij-ügyet is sokan közelről figyelik. Mint a The New York Times emlékeztet, pórult járt a BP és orosz oligarchák egy vegyesvállalata élén az az amerikai, Robert Dudley is, aki egyébként most az olajcég új "frontembere" lett a Mexikói-öbölbeli olajszennyezés kapcsán.

Medvegyev Kaliforniában, a Stanford Egyetemen egy kérdésre válaszolva kimondta: "nem zárja ki" az újraindulást a Kremlért 2012-ben, amennyiben "élvezi a nép támogatását." - Fontos ez az utalás a népre. Azt jelenti: nem a kollégái, mentora vagy a párt dönti ezt el, hanem a nép, márpedig a tetszési indexe elég kedvező - értékelte ezt Dmitrij Trenyin, a Carnegie alapítvány moszkvai központjának igazgatója. Az amerikai szakértőket is élénken foglalkoztatja az orosz vezetés jövője, és vele a tulajdonjog, a jogállamiság hogyan továbbja.

- Medvegyev javára lehet írni, hogy beszélt e dolgokról, viszont eddig keveset tett, hogy érvényesítse is őket - nyilatkozta a Times-nak Toby Gati, Oroszországban működő amerikai vállalatok stratégiai tanácsadója, Charles Gati, a magyar születésű ismert politológusprofesszor felesége.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.