Moszkva vonakodik leszállítani Iránnak az Sz-300-as légvédelmi rendszert

Oroszország vonakodik teljesíteni az Sz-300-as légvédelmi rendszer szállításáról szóló szerződést, mert nem akar akadályt gördíteni az Egyesült Államokkal való párbeszéd elé.

Oroszország vonakodik teljesíteni az Sz-300-as légvédelmi rendszer szállításáról szóló szerződést, mert nem akar akadályt gördíteni az Egyesült  Államokkal való párbeszéd elé – írta Kommerszant című orosz napilap  kedden.

Diplomáciai és katonai források szerint Mosztafa Mohammed Nadzsar iráni védelmi miniszter keddi moszkvai látogatásán várhatóan  arra próbálja majd rávenni orosz kollégáját, hogy tegyen eleget a két  ország között született megállapodásnak.

A Kommerszant értesülései szerint Oroszország egy 800 millió  dolláros megállapodást írt alá Iránnal öt Sz-300-as légvédelmi rendszer vásárlásáról, de Moszkvában még nem született politikai döntés a szállításról.

A Roszoboronexport orosz állami fegyverexportőr cég vezérigazgatója, Anatolij Iszajkin február elején egy lapinterjúban azt mondta: amint az elnök vagy a kormány erre irányuló döntést hoz, a cég megkezdi az Sz-300-as rendszerek szállítását.

Az Sz-300-as rendszer elfogó rakétái akár 150 kilométeres távolságból is képesek megsemmisíteni pilóta vezette vagy távirányítású repülőgépeket, ballisztikus rakétákat. Teherán a megfigyelők szerint atomlétesítményeinek védelmét akarja biztosítani az orosz légvédelmi rendszerrel.

A nyugati országok és Izrael attól tartanak, hogy Irán atomfegyver előállítására törekszik. Az Egyesült Államok a közelmúltban jelezte, hogy az iráni nukleáris program kérdésében kész lenne szorosabb együttműködést folytatni Oroszországgal, amivel egyúttal oldódhatna a feszült viszony Moszkva és Washington között.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.