Moszkva választásra kényszeríti Kijevet

Nincs értelme tovább tárgyalni arról, hogy Ukrajna egyszerre legyen az orosz-fehérorosz-kazah vámunió és az Európai Unió szabadkereskedelmi övezetének tagja - közölte hétfőn az orosz és az ukrán kormányfő tárgyalása után Igor Suvalov, Dmitrij Medvegyev első helyettese.

Suvalov magyarázata szerint Moszkva ugyan készen áll a kompromisszumra, de Kijevnek nincs lehetősége arra sem, hogy az orosz-fehérorosz-kazah vámunióban alkalmazott egységes vámtarifát felvállalja. Ukrajna ezt az Európai Unióval kötendő szabadkereskedelmi megállapodás miatt nem teheti meg - tette hozzá Suvalov. Kijev a tervek szerint novemberben írja alá a társulási szerződést Brüsszellel és egyben az uniós szabadkereskedelmi övezethez is csatlakozik. „Az ukrán kollégák mindazonáltal azt mondták, hogy tovább keresik a kompromisszumos megoldást" - számolt be a megbeszélésekről az orosz kormánytag.

Előbb a szakértői munkacsoportok tárgyaltak az orosz fővárosban, majd tárcaközi egyeztetések zajlottak az orosz és az ukrán kormány küldöttségének képviselői részvételével. Ezt követte Dmitrij Medvegyev orosz, valamint Mikola Azarov ukrán kormányfő több mint kétórás megbeszélése Gorkiban, a miniszterelnöki rezidencián.

Suvalov elmondása szerint az orosz kormány arra követkleztetésre jutottak, hogy amennyiben Ukrajna aláírja az Európai Unióval a szabadkereskedelmi megállapodást, fennáll a veszély, hogy egyes uniós termékek ellenőrzés nélkül jutnak be az orosz-fehérorosz-kazah vámunió területére, vagy azok kiszorítják az ukrán termékeket és azok helyébe lépnek a Független Államok Közössége(FÁK) három tagállamának piacán.

Alekszej Lihacsov orosz gazdaságfejlesztési miniszter-helyettes a Vedomosztyi című orosz lapnak elmondta: a moszkvai tárgyalásokon az ukránok értésére akarták adni, hogy igen fontos döntés előtt állnak és annak minden következményével számolniuk kell. Ezek lehetnek a termékek behozatalára vonatkozó mennyiségi korlátozások, de ideiglenes vámtarifák bevezetéséről, vagy a vámvizsgálat nehezítéséről is szó lehet, hogy megállapítsák az exportáruk eredetét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.