Moszkva válaszcsapást emleget

Modern ballisztikus rakéták kidolgozásával válaszolna Moszkva a Csehországba és Lengyelországba telepítendő amerikai rakétavédelmi rendszerre – és azokra a tervekre, amelyek a rakétaelhárítást részben az űrből valósítanák meg.

Modern ballisztikus rakéták kidolgozásával válaszolna Moszkva a Csehországba és Lengyelországba telepítendő amerikai rakétavédelmi rendszerre – és azokra a tervekre, amelyek a rakétaelhárítást részben az űrből valósítanák meg.

Az orosz vezetés szerint ugyanakkor nincs szó a hidegháború felelevenedéséről, és Oroszország (Vlagymir Putyin kormányfő szavaival) nem akarja megismételni a Szovjetunió hibáját a fegyverkezési verseny felújításával.

Ám az orosz Stratégiai Rakétaerők (RVSZN) parancsnokának hétfői szavai az esetleges amerikai rakétatámadás elleni orosz lépésekről szóltak. Nyikolaj Szolovcov szerint Washington olyan projekten dolgozik, amely kiküszöbölné az orosz ellenlépések lehetőségét. – A stratégiai nukleáris erők azonban mindenképpen képesek a válaszcsapásra – tudatta a vezérezredes szavait az Interfax orosz hírügynökség.

A Washington szerint egy esetleges iráni rakétatámadás ellen védelmet nyújtó, Moszkva szerint az orosz területek feletti kontroll biztosítására irányuló közép-európai amerikai rakétavédelmi rendszerrel szemben az orosz vezetés többször kifejezte nemtetszését. Dmitrij Medvegyev novemberi elnöki beszédében Iszkander rakétarendszer telepítését ígérte Kalinyingrádba, valamint az orosz rakétaerők leépítésének lassítását, ha az Egyesült Államok terve megvalósul.

Jövőre kerül hadrendbe az RSZ–24-es interkontinentális ballisztikus rakéta, 2015-re pedig a rakétaerők teljes modernizálását ígéri Szolovcov. Szerinte az új szerkezet a Topol–M rakétákkal együtt alkalmas az amerikai rakétaelhárítás ellenére is célba érni, ellenállva a földkörüli pályára állítandó lézerfegyvereknek. Igaz, a Szatan rakétákat felváltó Topolok a Kremllel szemben kritikus szakértők szerint valójában visszalépést jelentenek a nukleáris erők számára: a Szatan tíz, osztódó robbanófejével szemben a Topol egyet rejt.

– Az elmúlt nyolc évben huszonhat vasúti kilövőállomás szűnt meg – mondta lapunknak Alekszandr Polovinkin tartalékos vezérőrnagy, aki a Kremllel mára szembekerült Mihail Kaszjanov miniszterelnöksége alatt felügyelte a hadiipar stratégiájának kidolgozását. – Nukleáris védelmi erőnk a szemünk láttára olvad – tette hozzá.

Ennek ellenére az orosz vezetés (párhuzamosan a Nyugattal kapcsolatos retorika hűvösebbé válásával) az orosz katonai erők folyamatos modernizálásáról beszél. A nyáron az RVSZN korábbi parancsnoka, Viktor Jeszin felvetette, hogy az amerikai tervekre válaszul Moszkva orbitális interkontinentális rakétákat dolgozhatna ki. Az új fegyver alapja valójában régi: 1968 és 1983 között a szovjet hadseregben már volt hasonló szerkezet hadrendben. A NATO kódolása szerint “Scarp” rakétákat a stratégiai erők csökkentését előirányzó SALT–II egyezmény után vonta ki a szovjet vezetés.

(MOSZKVA)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.