Moszkva új légvédelmi rendszert fejleszt ki

Moszkva új légvédelmi rendszert fejleszt ki, tekintettel arra, hogy az Egyesült Államok 2030-ra várhatóan képes lesz Oroszország bármely pontjára csapást mérni az űrből - jelentette be kedden az orosz légierő főparancsnoka.

Más országok fegyverfejlesztései azt mutatják, hogy 2030-ra radikális változások állnak be a világűr hadszíntérként való feltárásában - mondta Alekszandr Zelin tábornok. Hozzátette: elsősorban az Egyesült Államoknak lesz lehetősége arra, hogy  "összehangolt, célzott" csapásokat mérjen Oroszországra.

Zelin hangsúlyozta: az orosz légierő felkészül a veszélyekre,  amelyek az amerikai globális csapásmérő parancsnokság megalakításából adódhatnak. Hozzátette: az orosz katonák jól tudják, milyen harci erőkkel és eszközökkel rendelkezik az amerikai hadsereg, s ez a veszély már nem virtuális, hanem valóságos.

Mindezzel kapcsolatban elmondta: 2020-ra az orosz hadsereg olyan lég- és űrvédelmi rendszert fejleszt és alakít ki, amely képes lesz  bármilyen agresszió visszaverésére. A légierő 2020-ig szóló fejlesztési tervének lényege a fegyveres erők minőségileg új fajtájának kialakítása, a lég- és űrvédelem olyan alapvető rendszerének megteremtése, amely a fegyveres erők egyéb nemeivel együttműködve békeidőben meg tudja valósítani a potenciális agresszorok elrettentését globális és regionális szinten, háborús időben pedig a hagyományos és nukleáris fegyverzet teljes arzenáljával képes visszaverni az agressziót  - jelentette ki.

Ehhez a légierő harci állományába bekapcsolják az űrerőket, a lég- és űrvédelem operatív-hadászati parancsnokságát, a nagy hatósugarú légierőt és a légi teherszállító gépeket, továbbá a légierő és a légvédelem parancsnokságát.

A rendszer részét alkotja majd a kifejlesztés alatt álló, új generációs Sz-500 típusú föld-levegő rakétarendszer, amely bármely ballisztikus rakéta és hiperszonikus - hangsebesség akár hétszeresével repülő - eszköz megsemmisítésére képes.

A rendszert az Almaz Antej fejleszti ki, ugyanaz a hadiipari komplexum, amely a légvédelmi fegyverek jelentős részét, köztük a Moszkva körül már hadrendbe állított Sz-400-as (NATO-kódnéven Triumph) rakétákat kifejlesztette és gyártja.

Végül Zelin kijelentette: az ötödik generációs harci repülőgépek  első darabja a tervek szerint novemberben indul első útjára, összeszerelése már a befejezéshez közeledik.
Oroszország aggodalommal figyeli az Egyesült Államoknak a globális rakétapajzs-elemek kelet-európai telepítésére vonatkozó terveit - noha Washington hangsúlyozza, hogy azok nem Oroszország ellen irányulnak -, és nagyon óvatosan reagált az előző amerikai kormányzatnak a világűr militarizálását célzó terveire.

Moszkva és Peking javasolta egy új szerződés kidolgozását, amely megtiltaná fegyverek használatát a világűrben, de a Fehér Ház elvetette az indítványt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.