Moszkva tologatja a határokat?

A déloszét határjelek áthelyezésével vádolta meg a grúz külügyminisztérium vasárnap Oroszországot. Egy évvel a háború után Tbiliszi és Moszkva egymást vádolja provokációval.

A tárca közleménye szerint "az orosz megszállók" vasárnap előrenyomultak a Gori körzetében fekvő Kvesi faluba, és áthelyezték a határt jelző oszlopokat Grúzia belseje felé.

Orosz katonák egy grúziai támaszponton 2008. augusztusában
Russian soldiers on a military vehicle leave a base in the western Georgian city of Senaki in this August 19, 2008 file photo. Friday August 7, 2009 marks the first anniversary of the start of the conflict. REUTERS/Umit Bektas/Files (GEORGIA CONFLICT MILITARY POLITICS)

Alekszej Kuznyecov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője nem kommentálta a határjelek áthelyezéséről szóló híreket.

Sota Utiasvili grúz belügyminisztériumi szóvivő hétfőn azonban közölte, hogy az orosz határőrök már eltávolították a több száz méterrel áthelyezett határjeleket.

Steve Bird, az Európai Unió grúziai megfigyelőinek szóvivője pedig az orosz határőröktől kapott tájékoztatásra hivatkozva elmondta, hogy az orosz katonáknak nem áll szándékukban áthelyezni ellenőrző pontjukat oda, ahova vasárnap átrakták a határjeleket. A megfigyelők mindenesetre szorosan figyelemmel követik a helyzet alakulását.

- Az orosz megszállók ezzel kísérletet tettek rá, hogy mélyen behatoljanak grúz területre - áll a dokumentumban. A grúz külügyminisztérium elítélte az eljárást, hangsúlyozva, hogy "Oroszország viseli a teljes felelősséget minden esetleges további provokációért".

A hét végén - néhány nappal a tavalyi grúz-orosz háború kirobbanásának évfordulója előtt - nőtt a feszültség az egymással szembenálló felek között. Eduard Kokojti déloszét elnök pénteken követelte, hogy Grúzia vonuljon ki további volt "oszét területekről". Moszkva szombaton erő alkalmazását helyezte kilátásba arra az esetre, ha - mint fogalmazott - Grúzia folytatja Dél-Oszétia "provokációját".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.