Moszkva szíriai kétségei: Ki használt vegyi fegyvert?

Az afganisztáni, iraki és líbiai fegyveres beavatkozással egyik országban sem sikerült stabilitást vagy akár a korábbinál jobb életkörülményeket teremteni. Szíria esetében ezért mindent el kell követni a tárgyalásos megoldás érdekében – ez a vélemény fogalmazódott meg vezető orosz politikusok, köztük Szergej Lavrov külügyminiszter szavaiból.

A Kreml belső köréhez tartozó személyiségek a Valdai Klub konferenciáján szólaltak fel; a klub ülését a Moszkvától 390 kilométerre lévő, hasonló nevű üdülőhelyen tartják. Az orosz és külföldi politológusokat, kutatókat és újságírókat tömörítő szervezet rendezvényére először kapott meghívást a Népszabadság munkatársa. A klub szabályai szerint az elhangzottakat nyilvánosságra lehet hozni, de a felszólalókat nem szabad név szerint idézni.

Szíria kapcsán elhangzott, hogy Oroszország nem Bassár el-Aszad személyét akarta megmenteni a vegyi fegyverek megsemmisítésére irányuló javaslatával, hanem az ország területi épségét és világi jellegét. Az augusztus 21-i vegyi támadás előtti hónapokban orosz közvetítéssel titkos szíriai–amerikai megbeszélések folytak, ám ezek félbeszakadtak. Moszkva a genfi megállapodás becsületes végrehajtását sürgeti, de aggódik az ENSZ Biztonsági Tanácsában most köröztetett francia–amerikai javaslat, mindenekelőtt annak a későbbi fegyveres akciót lehetővé tévő pontja miatt. Másrészt, ha sikerülne az eredeti elképzelés szerint leszerelni a szíriai vegyi arzenált, ez stratégiai lehetőségeket teremtene az orosz–amerikai együttműködésben.

A szíriai helyzet Moszkva szerint azzal fenyeget, hogy a vegyi fegyverek a kormánnyal harcoló fegyveresek háromnegyedét kitevő terroristák és szélsőségesek kezére jutnak, és azokat Oroszországban vagy Európában használják fel. Orosz vélemény szerint továbbra sem bizonyított, hogy Szíriában a kormányerők lőtték ki a szarinnal töltött tüzérségi lövedékeket. Azt pedig eleve tagadják, hogy Oroszország valaha vegyi töltet célba juttatására alkalmas fegyvereket adott volna el Szíriának.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.