Moszkva szerint Washington megsérti az atomsorompó-szerződést

Az orosz külügyminisztérium szombaton azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy sorozatosan és durván megsérti a leszerelés terén, illetve a tömegpusztító fegyverek elterjedésének megakadályozásáról kötött megállapodásokat, az ezzel összefüggő nemzetközi exportellenőrzési szabályozásokat.

Ez derül ki a moszkvai külügyminisztérium szombaton nyilvánosságra hozott jelentéséből, amely az amerikai kötelezettségek megsértéseinek tényeit gyűjtötte össze. Az orosz jelentés válasznak tekinthető az amerikai külügyminisztérium július 28-án nyilvánosságra hozott jelentésére, amely - Moszkva szerint konkrét tények említése nélkül - a tömegpusztító fegyverek elterjedésének megakadályozására kötött megállapodások megsértőjeként állítja be Oroszországot.

A moszkvai külügyminisztérium honlapján közzétett jelentés szerint Washington a hadászati támadó fegyverek korlátozásáról és csökkentéséről szóló, decemberben lejárt START-I. szerződés több előírását sem tartotta be, például elmulasztotta teljesíteni azt a kötelezettségét, hogy idejekorán tájékoztassa az orosz felet a Trident típusú atommeghajtású tengeralattjárókon végzett nyári ballisztikus rakétakísérletekről. Washington azzal védekezett, hogy ezek a rakéták Nagy-Britannia tulajdonában vannak, amelynek nincsenek szerződéses kötelezettségei Moszkva felé a stratégiai támadó fegyverek terén.

A moszkvai külügyminisztérium sérelmezi, hogy a Los Alamos-i amerikai atomfegyver-laboratóriumból 2006-ban titkos információk kerültek egy kábítószer-kereskedelemmel foglalkozó hálózat kezébe. Moszkva több ízben aggodalmát fejezte ki amiatt is, hogy a Vandenberg amerikai légitámaszponton öt interkontinentális rakétakilövő-állást elfogó rakéták kilövésére alkalmas állássá építettek át, ami ellentétben áll az orosz-amerikai megállapodással.

Az amerikai fél a jelentés szerint megsérti a közepes és kis hatótávolságú rakéták felszámolásáról kötött megállapodás előírásait is. Aggodalomra ad okot Moszkva számára az a körülmény is, hogy Washington mindmáig semmilyen meggyőző bizonyítékkal nem szolgált arra nézve, hogy az amerikai bombázó repülőgépeket nem szerelhették-e fel ismét atomfegyverekkel. Dmitrij Medvegyev orosz és Barack Obama amerikai elnök idén áprilisban írta alá Prágában a START-I. szerződést felváltó START-III. megállapodást. Az orosz-amerikai kapcsolatok azóta jelentősen javultak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.