Moszkva szerint Obama csapdában van

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy interjúban mondta, hogy a republikánusok a nemrég elfogadott Magnyitszkij-listával csak a demokrata elnöknek akartak keresztbe tenni, megakadályozandó az orosz-amerikai viszony újraindítását.

Az orosz külügyminiszter szerint a Magnyitszkij-listával a washingtoni törvényhozás republikánusai az Obama-kormánynak akartak csapdát állítani. Szergej Lavrov a Russia Today angol nyelvű orosz televíziónak adott, hétfőn az interneten is közölt interjúban kifejtette: az amerikai elnök nem tehetett mást, mint újraválasztása után aláírta a szenátusban december elején elfogadott törvényi záradékot, amely megtiltja az emberi jogokat megsértő egyes orosz tisztviselők Egyesült Államokba beutazását, és elrendeli kintlévőségeik befagyasztását.

A szenátusi republikánusok, Ben Cardin szenátor és a Magnyitszkij-lista kezdeményezői a 22-es csapdáját akartak állítani Barack Obamának - fogalmazott Lavrov, aki szerint Obamára az amerikai-orosz kapcsolatok újraindítása miatt akartak csapást mérni a republikánusok azzal, hogy a Jackson-Vanik törvénykiegészítést a Magnyitszkij-listára cserélték fel. (A Jackson-Vanik törvénykiegészítés arról szól, hogy az Egyesült Államok nem tekint kedvezményezett kereskedelmi partnernek olyan, nem piacgazdaságként működő országokat, amelyek korlátozzák a kivándorlást. Az egykor még a Szovjetunió és a kommunista tömb ellen hozott törvénykiegészítés az 1974-es amerikai kereskedelmi törvény mellékleteként máig hatályban van, igaz, az augusztusi orosz WTO-csatlakozás miatt vissza kell vonni. Erre a visszavonásra a washingtoni képviselőház már rábólintott, a szenátus később szavaz.)

Lavrov utalt arra, hogy még mindig nem ismert azoknak az orosz tisztviselők listája, akikre az Egyesült Államokba beutazási tiltás vonatkozna. Szerencsétlen dolognak tartotta, hogy az Egyesült Államokban a belpolitikai csatározások kerekedtek felül a külpolitikán. Szerinte a beutazási tilalmat és a kintlévőségek befagyasztását a jogszabályként működő lista elfogadása, valamint „show és reklám nélkül” is meg lehetett volna tenni.

A külügyminiszter még a Magnyitszkij-listára válaszul született orosz jogszabály elfogadása előtt nyilatkozott a Russia Today angol nyelvű orosz televíziónak. Ahogy később, a duma alsőházában pénteken elfogadott válasz után is, az interjúban azt hangoztatta, hogy a már örökbe fogadott orosz gyermekek érdekében hatályban kell tartani a folyamatot szabályozó orosz-amerikai egyezményt, amely alig három hónapja lépett életbe.

A duma alsóházában pénteken harmadik olvasatban is elfogadott törvénytervezet megtiltja orosz gyerekek örökbefogadását amerikai állampolgároknak, Vlagyimir Putyin elnök pedig a múlt csütörtöki sajtókonferenciáján jelezte, hogy várhatóan aláírja majd a jogszabályt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.