Moszkva nem köt csereüzletet Washingtonnal

Nincs szó arról, hogy Washington esetleges lemondása a Kelet-Európába telepítendő rakétapajzsról és az iráni nukleáris fegyverek kérdése valamiféle csereüzlet tárgyát képezné Oroszország és az Egyesült Államok között, ez nem is lenne megengedhető - mondta Dmitrij Medvegyev a BBC-nek adott interjújában.

Az orosz államfő azonban rámutatott: meggyőződése, hogy mindkét kérdésről szól lesz a Barack Obama amerikai elnökkel április elsején, Londonban tervezett első személyes találkozóján.

"Ami Iránt illeti, Oroszország teljes értékű kapcsolatokat tart fenn vele, de az orosz álláspont az ENSZ ismert határozataira és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség álláspontjára épül, és ezt mondjuk az irániaknak is: eszerint Irán nukleáris programjának békésnek kell lennie" - mondta.

Az Egyesült Államok Iránt azzal vádolja, hogy nukleáris fegyver kifejlesztésén munkálkodik. Bár Teherán ezt kitartóan cáfolja, az előző amerikai kormányzat ezzel indokolta a globális rakétapajzs elemeinek kelet-európai telepítésére irányuló tervét, amelyet Moszkva saját biztonsága elleni fenyegetésnek tekint. 

Az interjúban Medvegyev kijelentette: Afganisztánból továbbra is számos fenyegetés indul ki, s ezért Moszkva kész részt venni a rend helyreállítására, a terrorista veszélyek felszámolására irányuló erőfeszítésekben, egyebek között a korábban vállalt kötelezettségek keretében is.

Úgy vélte azonban, előbb-utóbb bizonyosan kialakul a fejlett politikai struktúra Afganisztánban. Nem lehet ugyanis sem a NATO segítségével, sem pedig kívülről irányítani az országot. "Kabulnak meg kell találnia a demokráciához vezető saját útját" - mondta az orosz elnök.

A BBC vasárnap szándékozik közzétenni az interjú teljes szövegét, amelyet szombaton előzetesen ismertettek Moszkvában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.