Moszkva nem köszöni meg az USA-nak

Oroszország nem tartozik ellentételezéssel, amiért az Egyesült Államok elállt a Cseh- és Lengyelországba telepítendő rakétaelhárító rendszer tervétől, vélik Moszkvában.

Orosz részről magától értetődőnek csupán az tűnik, hogy Moszkva nem telepíti Kalinyingrádba a válasznak szánt Iszkander rakétákat. Ugyanakkor az orosz sajtó szerint bizonyos engedményeket mégis várhat a külvilág a Kremltől, Irán ügyében. (A vitatott elhárítórendszer Washington szerint egy Iránból induló esetleges rakétatámadás ellen nyújtott volna védelmet, Moszkva vádjai szerint azonban valójában Oroszország ellenőrzésére irányult.)

Az ellentételezés része lehetne, hogy Oroszország eláll Sz-300 rakétaelhárító rendszer Iránba irányuló exportjától, valamint támogatja az ENSZ Biztonsági Tanácsának szigorúbb határozatát Teheránnal szemben, amennyiben az öböl-menti ország nem működik együtt atomprogramjának átláthatóvá tételében. A határozatról a jövő héten döntenek New Yorkban, a NATO főtitkára, Anders Fogh Rasmussen és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter találkozója után.

Bár az orosz külügyminisztérium csütörtökön jelezte, hogy "nem kötött üzletet" az amerikai döntéssel kapcsolatban, ugyanakkor az orosz törvényhozás külügyi bizottságát vezető Konsztantyin Koszacsov kijelentette: ennek révén lehetővé válik a Moszkva szerint is sok kérdést felvető iráni atomprogram objektív értékelése, és megkönnyítheti az Egyesült Államok és Oroszország közötti tárgyalást a stratégiai támadófegyverek visszaszorításáról szóló szerződés átdolgozására is.

- Az Egyesült Államok csupán kijavította korábbi hibáját és a saját érdekének megfelelően döntött - hűtötte le a kedélyeket Dmitrij Rogozin. Az Oroszországot a NATO tárgyalópartnereként képviselő diplomata szerint az amerikai vezetés belátta, hogy technikailag az elgondolt rendszer nem elég hatékony, túl drága és politikailag pedig bizonytalanságot szül - nem csak Oroszországban. Ezt igazolta, hogy a döntést a vezető európai politikusok is üdvözölték.

Az Egyesült Államok elnöke, Barack Obama hangsúlyozta, hogy az új álláspont kialakításában nem játszott szerepet Oroszország véleménye, ami azonban érvül szolgálhat az orosz vezetésnek, ha túlzónak vélné a válaszlépésként várt gesztusokat az ellenzett amerikai tervek meg nem valósításáért cserébe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.