Moszkva megzsarolta az ENSZ-t?

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár kategorikusan cáfolta a grúz ENSZ-nagykövet azon állítását, hogy a világszervezet első számú tisztségviselője "orosz zsarolásnak engedve" megváltoztatta a kaukázusi országról készített jelentését. Ennek végső változatából kimaradt, hogy Abházia Grúzia része.

Meglehetősen ritkán fordul elő, hogy az ENSZ-főtitkár a nyilvánosság előtt szemrehányást tesz valamely ENSZ-tagállam képviselőjének.

Ban Ki Mun az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) benyújtott legutóbbi jelentésében körvonalazta a Grúzia és két szakadár régiója, Abházia és Dél-Oszétia közötti törékeny béke fenntartására vonatkozó javaslatait.

Alekszandr Lomaia grúz ENSZ-nagykövet nagyon megbízható forrásra hivatkozva szerdán azt állította: a jelentés végső szövegváltozata eltér az eredetitől, kimaradt belőle, hogy Abházia Grúzia részét képezi. Lomaia szerint ennek hátterében az állt, hogy Moszkva közölte Ban Ki Munnal: megvétózza azt a határozatot, amellyel a BT-nek meg kell hosszabbítania az abháziai ENSZ-megfigyelők június 15-én lejáró mandátumát; enélkül ugyanis a megfigyelőket ki kell vonni.

Ban Ki Mun csütörtökön Marie Okabe ENSZ-szóvivő útján kategorikusan visszautasította Lomaia állítását. Okabe hangsúlyozta, hogy a főtitkár semmilyen fenyegetést nem kapott az ügyben, a szöveg pedig azért változott meg, hogy elkerüljék a jelentésről folytatandó BT-vita felesleges átpolitizálását, s az érintett felek a kérdés érdemi részével foglalkozzanak.

Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet szintén határozottan cáfolta grúz kollégája szavait. Abházia Dél-Oszétiával együtt a tavaly augusztusi orosz-grúz villámháború után kikiáltotta függetlenségét, amelyet Oroszország elismert.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.