Moszkva magyarázatot kér Washingtontól

Magyarázatot kér Oroszország az Egyesült Államoktól egy magas rangú amerikai védelmi tisztségviselő ama megjegyzése miatt, amely szerint Washington radarállomás ukrajnai telepítését fontolgatja a rakétapajzs-tervek átalakítása során.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Független Államok Közösségének (FÁK) pénteki chisinaui csúcstalálkozóján váratlannak nevezte Alexander Vershbow amerikai védelmi államtitkár-helyettesnek a radarállomás telepítésére vonatkozó megjegyzését, amely a Defence News című lapban jelent meg.

Lavrov elmondta, hogy Moszkva kimerítő magyarázatot szeretne  kapni Washingtontól az ügyben, bár hozzáfűzte: Vershbow hajlamos túlzásokba esni.

Lavrov október 13-án Moszkvában találkozik amerikai kollégájával, Hillary Clintonnal, akinek minden bizonnyal fel fogja vetni a kérdést. Barack Obama amerikai elnök kormánya a múlt hónapban lemondott az előző kormányzat azon tervéről, hogy egy csehországi radarállomás felépítésével és elfogó rakéták lengyelországi telepítésével kiterjeszti Kelet-Európára az amerikai rakétavédelmi rakétarendszert. Moszkva az orosz nukleáris elrettentő erőt aláásó  tervet hevesen ellenezte, Obama döntését pedig melegen üdvözölte.

Egyelőre nem tudni, hogy Moszkva miként fogadná amerikai radarállomás Ukrajnába telepítését. Ez utóbbi az elmúlt években tovább távolodott Moszkva politikai irányvonalától, az orosz kormányzat pedig hevesen bírálja Viktor Juscsenko ukrán elnök Nyugat-barát politikáját.
A rossz viszonyt jelzi az is, hogy Dmitrij Medvegyev orosz elnök a pénteki FÁK-csúcson Chisinauban nem volt hajlandó kétoldalú megbeszélést folytatni Juscsenkóval, jóllehet ez utóbbi ezt előzetesen írásban kérte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.