Moszkva légvédelmi rakétákat telepített az észak-koreai határ közelébe

Oroszország korszerű légvédelmi rakétákat telepített az ország távol-keleti térségébe, mivel aggasztják Phenjan rakétakísérletei - jelentette be az orosz vezérkari főnök szerdán.

Sz-400-as típusú rakétákat telepítettünk az észak-koreai határ közelébe - közölte Nyikolaj Makarov a mongol fővárosban, ahol Dmitrij Medvegyev orosz elnök kíséretében hivatalos látogatáson tartózkodik.

Az orosz vezérkari főnök arról is beszélt, hogy Oroszország és az Egyesült Államok a rakétaindításokkal kapcsolatos balesetek és félreértések elhárítása érdekében közös ellenőrzőközpontot létesítene, amely figyelemmel kísérné a rakétakísérleteket. A központ helyszínéről még folynak a tárgyalások, lehetőségként Moszkva is napirenden van.

Makarov bejelentette: Oroszország azt tervezi, hogy még az idén megállapodást köt Franciaországgal egy Mistral típusú, helikopterhordozó hadihajó vásárlásáról. A vezérkari főnök közlése szerint egyelőre egy Mistral vásárlásáról folynak a tárgyalások, de Moszkva azt szeretné, ha további négy-öt ilyen helikopterhordozó közös gyártásban készülne el az orosz hadiflotta számára.

A vezérkari főnök közölte, hogy mind Abháziában, mind Dél-Oszétiában 1700-ra csökkentették az orosz katonák számát. Korábban 3636 fő volt az abháziai orosz katonai támaszpont létszáma, míg Dél-Oszétiában ennél valamivel kevesebben állomásoztak.

Medvegyev elnök előzőleg ulánbátori sajtóértekezletén leszögezte, hogy Oroszország soha nem fogja megmásítani döntését a Grúziától elszakadt Abházia és Dél-Oszétia függetlenségének elismeréséről. "Nem bántam meg a döntést, amely országunk számára visszafordíthatatlan" - mondta az orosz elnök a két szakadár terület orosz elismerésének első évfordulóján.

Medvegyev abból az alkalomból utazott Mongóliába kedden kétnapos látogatásra, hogy a szovjet és mongol csapatok éppen 70 éve, 1939-ben arattak győzelmet a Halhín-gol folyónál a japán hadsereg felett. Az orosz elnök megbeszélést folytatott a mongol államfővel, a kormányfővel és a parlament elnökével, s a felek megállapodásokat írtak alá a két ország közötti "stratégiai partnerség elősegítéséről", vasúti fejlesztésekről, illetve az uránbányászatról.

Az orosz-mongol katonai együttműködés háttérbe szorult az utóbbi két évtizedben, ám tavaly óta a két ország ismét tart közös gyakorlatokat. Megállapodás született a védelmi minisztériumok között arról, hogy Oroszország segíti a mongol biztonsági erők felkészülését nemzetközi békemissziókban való részvételre.

 

 

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.