Moszkva kész tárgyalni, Brüsszel tanácstalan

Moszkva kész a háromoldalú tárgyalásokra Kijevvel és Brüsszellel a kereskedelmi-gazdasági együttműködés modelljének kidolgozása érdekében. Brüsszel egyelőre tanácstalan, az EU-bővítés kérdéseiben illetékes EU-biztos sem utazik Kijevbe.

Vlagyimir Putyin még az uniós társulási szerződéshez szükséges előkészületek leállításáról szóló kijevi bejelentést megelőzően közölte Moszkvában, hogy Oroszország támogatja a háromoldalú egyeztetéseket. "Mellette vagyunk, de csak a döntések elfogadása előtt. Hogyan is tárgyalhatnánk olyan kérdésekről, amelyeket már egyeztettek és amelyekről határoztak?" - idézte az államfőt a Vedomosztyi című orosz napilap online változata.

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő nem fűzött megjegyzést az ukrán kormány rendelkezéséhez, mondván, hogy a társulási folyamat leállítása Ukrajna belügye és szuverén döntése. "Nem gondoljuk, hogy jogunk lenne akárhogy is azt kommentálni" - mondta, és emlékeztetett arra: Vlagyimir Putyin többször is hangsúlyozta, hogy Moszkva tiszteletben tartja az ukrán fél bármilyen elhatározását.

Alekszej Puskov, az orosz duma külügyi bizottsági elnöke ugyanakkor nem volt ilyen diplomatikus, hanem Brüsszelt bírálta Kijev döntése miatt. Szerinte az Európai Unió (EU) hatalmas hibát vétett, mert "nyilvánvalóan túl messzire ment az Ukrajnára való nyomásgyakorlásban. A (társulási) megállapodást, a maga kétségbe vonható előnyeivel, még politikai feltételekhez is kötötték az Unióban" - mondta az orosz politikus.

Leonyid Szluckij, aki az orosz törvényhozás alsóházának FÁK- és eurázsiai integrációs bizottságát vezeti, ennél is továbbment. A parlamenti politikus üdvözölte Ukrajna döntését az európai uniós társulási szerződési előkészületek leállításáról. Úgy vélte, hogy Kijevben meghallották a figyelmeztetéseket a megállapodás lehetséges negatív következményeiről és ésszerű döntést hoztak.

Mikola Azarov ukrán kormányfő szerdán Szentpéterváron még kijelentette, hogy Ukrajna továbbra is az eltervezett, teljesen normál menetben készül a jövő heti vilniusi keleti partnerségi csúcstalálkozóra. Ugyanott, a Független Államok Közösségéhez (FÁK) tartozó országok miniszterelnökeinek találkozóján Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő pedig csak annyit mondott: "meg kell várni, hogyan ér véget a november Ukrajna számára". A Vedomosztyi című orosz napilap emlékeztetett rá, hogy a múlt héten a Gazprom váratlanul "megértővé vált" Ukrajnával szemben és nemcsak a megvásárolt földgáz árának törlesztésére tett halasztási javaslatot, hanem csökkentette az ukrán állami gázvállalat, a Naftogaz több százmillió dolláros tartozását. Korábban Moszkva azzal fenyegette Kijevet, hogy gazdasági védőintézkedéseket hoz, amennyiben szomszédja szorosabbra fűzi kapcsolatait az Európai Unióval.

Az EU tanácstalanul reagált

Linas Linkevicius, az EU soros elnökségét ellátó Litvánia külügyminisztere a Nemzetközi Sajtószövetség rendezvényén - amelyet eredetileg is a november 28-29-én Vilniusban tartandó keleti partnerségi csúcstalálkozóval kapcsolatos esélylatolgatásnak szenteltek - azt mondta: egyelőre nem ismeri a részleteket, tájékozódnia kell, és nem tudja megmondani, van-e még esély a társulási megállapodás aláírására a vilniusi csúcson.

A litván külügyek irányítója szerint ha most nem sikerül tető alá hozni a megállapodást, akkor arra évekig csak elenyésző esély lesz. Ezt egyebek közt azzal indokolta, hogy jövőre európai parlamenti választásokat tartanak, aminek nyomán több hónapos folyamatban megújul az EU-intézmények vezetői garnitúrája, 2015-ben pedig Ukrajnában esedékes elnökválasztás. A következő két évben tehát nem lesz mód arra, hogy a felek szükséges mértékű figyelmet szenteljenek az EU-ukrán kapcsolatok nyitott kérdéseinek. Linkevicius arra sem tudott egyelőre válaszolni, miként viszonyul az unió a Kijev részéről felvetett háromoldalú - ukrán-EU-orosz - párbeszéd gondolatához.

Az aláírásra előkészített EU-ukrán társulási megállapodás mély és átfogó szabadkereskedelmi egyezményt is magában foglal, amivel azonban - mint arra Brüsszel korábban többször figyelmeztetett - összeegyeztethetetlen lenne az Oroszország és legszorosabb partnerei közt létrejött vámunióban való ukrán részvétel.

Az eddigi elképzelések szerint a vilniusi keleti partnerségi csúcsot az ukrán megállapodás aláírása koronázhatná meg. A legfrissebb fejlemények tükrében Linkevicius nem zárta ki, hogy ez most esetleg elmarad. Ebben az esetben az lehetne a vilniusi csúcs egyik fő vívmánya, hogy Grúziával és Moldovával parafálják a társulási megállapodást. A parafálás - vagyis az, amikor a kidolgozott szöveget a tárgyaló felek képviselői kézjegyükkel ellátják - az aláírással ellentétben még nem jelent nemzetközi jogi kötelezettségvállalást, annak csupán előkészületi szakaszát és a megállapodási szándékot jelzi.

Az Ukrajnával való bármiféle megegyezést illetően a Brüsszelben eluralkodó pesszimizmust jelzi, hogy csütörtök késő délután közölték: a korábbi tervekkel ellentétben mégsem utazik Kijevbe Stefan Füle, az EU-bővítés és a partnerségi politika kérdéseiben illetékes EU-biztos.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.