Moszkva kész katonai segítséget nyújtani Abháziának

Vlagyimir Putyin orosz kormányfő szerint Oroszország a rendszeres gazdasági és politikai támogatás mellett szükség esetén katonai segítséget is nyújt Abháziának.

Putyin erről szerdán Szuhumiban, az orosz-abház tárgyalások után tartott sajtóértekezleten nyilatkozott. Az orosz kormányfő a nap folyamán érkezett előre be nem jelentett látogatásra Abháziába, első ízben azóta, hogy Oroszország közel egy éve elismerte a Grúziától elszakadt területek - Abházia mellett Dél-Oszétia - függetlenségét.

Putyin úgy vélte, hogy az orosz elismerésen kívül Abháziának másra nincs szüksége. Moszkva a döntés meghozatalakor számított arra, hogy más országok nem követik, "de a realitás mindent a helyére tesz majd".

Az orosz kormányfő látogatása előtt az abháziai sajtónak nyilatkozva kijelentette, hogy Oroszország továbbra is katonákat fog állomásoztatni Abháziában. Úgy vélte, nem zárható ki, hogy Grúzia megpróbálja megismételni a tavalyi fegyveres kalandot.  Putyin újabb félmilliárd dollár értékű segélyt helyezett kilátásba Abházia támogatására, s elmondta, hogy az idén Moszkva eddig már 2,5 milliárd (több mint 15 milliárd forintot) rubellel segítette a kis köztársaságot.

A Szergej Bagaps abháziai elnökkel tartott találkozón az orosz kormányfő hangsúlyozta, hogy Moszkvától a gazdasági válság ellenére változatlan támogatásra számíthat, elsősorban a biztonság és a társadalmi-gazdasági fejlesztés területén.

Előzőleg Putyin elmondta: biztonsági célokra, konkrétan a megbízható határőrizet kialakítására Oroszország további jelentős összegeket költ Abháziában, de nem valamiféle új Maginot-vonalat szándékozik létrehozni, hanem éppen a Grúziával és Oroszországgal való érintkezést kívánja biztosítani.

Az orosz-abháziai kormányközi tárgyalásokról szóló jelentések szerint megállapodást írtak alá arról, hogy Abházia 2010-2011-es fejlesztési tervének megvalósítására Oroszország további 10,9 milliárd rubelt (csaknem 70 milliárd forintot) ad. Az összeget elsősorban az infrastruktúra, a távközlés, a közlekedés és szállítás, valamint az egészségügy és az oktatás fejlesztésére költik.

Anatolij Szergyukov orosz védelmi miniszter azt hangsúlyozta, hogy Oroszország nem szándékozik növelni az Abháziában, illetve Dél-Oszétiában állomásozó katonái létszámát.

Grúziát felháborította Putyin abháziai látogatása

Grúzia tiltakozását fejezte ki szerdán az orosz miniszterelnök abháziai látogatása miatt, és úgy értékelte, hogy a szakadár terület tett vizit célja a feszültség növelése.

"Újabb provokáció (Vlagyimir) Putyin látogatása egy szuverén ország elfoglalt területén... egy újabb kísérlet a helyzet aláásására, és a feszültség terjesztésére a kaukázusi térségben" - hangoztatta a grúz külügyminisztérium egy nyilatkozatban. "Putyin látogatása arról tanúskodik, hogy Oroszország nem tartja magát a nemzetközi jog általánosan elfogadott elveihez és nem teljesíti a vállalt kötelezettségeit" - tette hozzá a tbiliszi külügyi tárca nyilatkozatában.

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.