Moszkva helikoptereket ad el Afganisztánnak

Az erről szóló szerződést Oroszország és az Egyesült Államok írta alá.

Oroszország és az Egyesült Államok szerződést írt alá, amelynek értelmében az orosz fél Afganisztánnak 21 Mi-17B5 típusú katonai helikoptert szállít - adta hírül a Kommerszant című lap szombaton.

Becslések szerint a szerződés értéke több mint 300 millió dollár, és ezt egy illetékes a valósnak nagyjából megfelelőnek minősítette. Korábban az afganisztáni légierő vezérkari főnöke elmondta, hogy egy ilyen helikopter ára 17,5 millió dollár, vagy a teljes tétel ára akár 367,5 millió dollár is lehet.

Az új típusú helikopterek szállítása mellett a szerződés magában foglalja az alkatrészek, a földi kiszolgáló eszközök és a karbantartási szolgáltatások biztosítását is.

Az első kilenc helikoptert a tervek szerint idén októberben szállítják, a többi a jövő év során - írta a lap illetékes forrásokra hivatkozva.  

Egy orosz tisztviselő a lapnak kifejtette: a szerződés egyedülálló abban, hogy két kormány között jött létre, amerikai részről ugyanis a szárazföldi erők parancsnoksága, orosz részről a Roszoboronexport állami fegyverkereskedelmi vállalat írta alá, míg korábban ilyen megállapodások mindig gazdasági társaságok között jöttek létre.

A Kommerszant orosz szakértőre hivatkozva azt írta, hogy az amerikai döntés okainak egyike nyilván az, hogy nehéz és költséges lett volna az orosz gépekhez szokott afgánokat átképezni amerikai helikopterekre.

A tárgyalások több mint egy éve folytak, s eleinte a NATO szándékozott helikoptereket szerezni Afganisztán számára az orosz féltől, de a szervezet azt akarta elérni, hogy Oroszország ingyen szállítsa ezeket, de legalább három darabot, s ezzel járuljon hozzá az afganisztáni stabilitáshoz. Moszkva ezt azonban nem vállalta, s a tárgyalások leálltak, mert a NATO nem tudta biztosítani a szükséges pénzt. Ekkor kapcsolódott be az Egyesült Államok, amely végül kétoldalú szerződéssel megvásárolta a helikoptereket, s mindet ki is fizeti.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.