Moszkva és Peking szerepet akar Afganisztánban

A Kínát és Oroszországot, valamint közép-ázsiai államokat is tömörítő Sanghaji Együttműködési Szervezet (SESZ) nagyobb szerepre törekszik Afganisztánban; orosz illetékesek azonban kizárták katonai részvétel lehetőségét azt követően, hogy a külföldi, főleg nyugati csapatok zöme elhagyja az országot 2014 végén.

Hu Jintao kínai államfő a SESZ csütörtökön, Pekingben véget ért csúcsértekezletén külön is felhívott a „három gonosz erő”, a terrorizmus, a szeparatizmus és a vallási szélsőség elleni küzdelem folytatására. Hozzáfűzte még a kábítószercsempészetet és a nemzetközi szervezett bűnözést; mindezen problémák különös jelentőséggel bírnak Afganisztánban. Kína tízmilliárd dolláros hitelkeretet is felajánlott a 2001-ben alakult sanghaji hatoknak; az országcsoport a Biztonsági Tanács két nem nyugati állandó tagján kívül Kazahsztánt, Kirgizisztánt, Tádzsikisztánt és Üzbegisztánt tömöríti. Törökország partneri, Afganisztán pedig megfigyelő státuszt kapott a csúcsértekezleten. Hamid Karzai afgán elnök bejelentette, országa pénteken előzetes egyezményt ír alá Kínával stratégiai partnerség létesítéséről.

Elnöki arcvonal balról jobbra: Putyin, Ahmadinezsád, Hu, Nazarbajev és Karzai a családi fotó után. Megfigyelői státusz háromezermilliárd dollár reményében
(L-R) Russian President Vladimir Putin, Iranian President Mahmoud Ahmadinejad, Chinese President Hu Jintao, Kazakhstan's President Nursultan Nazarbayev and Afghanistan President Hamid Karzai walk away after a family photo session at the Shanghai Cooperation Organization (SCO) summit in the Great Hall of the People in Beijing June 7, 2012. REUTERS/Mark Ralston (CHINA - Tags: POLITICS)

Elemzésében az AP rámutat, kínai vállalatok máris érdekeltek az afgán ásványkincsek hasznosításában; ennek értékét akár háromezermilliárd dollárra is becsülik.

– A SESZ globális befolyása nyilvánvalóan növekedőben van. Valójában egy újabb erős „pólus” megerősödésének vagyunk tanúi egy többpólusú világban. Aligha tagadhatja ma bárki is, hogy növekvőben van a világban a Kelet befolyása – nyilatkozta az Oroszország Hangja rádiónak Sztanyiszlav Taraszov politikai elemző. Az orosz kormány által fenntartott nemzetközi adó elemzésében rámutat, a SESZ tagországainak álláspontja szerint a katonai beavatkozás Észak-Afrikában és a Közel-Keleten sem jelenthet megoldást. A csúcs támogatta ugyan az ENSZ BT erőfeszítéseit Szíriában, ugyanakkor a világszervezet testületében éppen Moszkva és Peking blokkolja a nemzetközi közösség aktívabb szerepvállalását. Úgy vélik, a szíriai kormányerőknek és az ellenzéki csoportoknak maguknak kell egyezségre jutniuk a rendezésben. Ugyanígy vélekednek Iránról is; Teherán megfigyelői státusszal bír a SESZ-ben. –Mindig is támogattuk Irán jogát a békés célú atomprogramra – erősítette meg Vlagyimir Putyin orosz elnök Mahmúd Ahmadinezsád iráni államfőnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.