Moszkva és Peking is akarta az Oszama ellen bevetett helikoptert

Szakértők csodálkoztak a kínaiak és az oroszok sietségén, hiszen a lezuhant gép Abbottabbadban maradt roncsai alapján nem lehetett volna megépíteni a gépet.

Az Oszama bin Laden-ügy legfrissebb mozzanataként a pakisztáni hatóságok visszaadták az USA-nak a szupertitkos lopakodó helikopter roncsait. A gép a terroristavezér elleni akció során megsérült és a támadásban részt vevő amerikai különleges egység tagjai a helyszínen felrobbantották, de nem tudták teljesen megsemmisíteni.

Ezt követően Kína és feltehetően Oroszország is minden követ megmozgatott, hogy a roncsokat – a jármű farokrészét a rotorral – megszerezhesse, vagy legalább megnézhesse. Szakértők csodálkoztak is a kapkodáson, mert a lopakodó helikopter (feltehetően a magyar légierő által is használt Mi-17-es mérete) megmaradt roncsai alapján nem lehet megépíteni a teljes légijárművet, ám Kína azért profitálhatott volna belőle. Miként az 1998-ban a tálibok kezébe került, fel nem robbant Tomahawk manőverező robotrepülőgépből is, amely Pakisztán közvetítésével jutott el annak idején a kínaiakhoz.

A Jane’s Defence Weekly értesülései szerint Bin Laden ellen május 2-án négy helikopter indult: kettő az éles bevetésben vett részt, a másik kettő tartalékként a térségben körözött (és felvette azokat, akik a meghibásodott gépen tértek volna vissza). Az akciót a CIA koordinálta és a Jane’s szerint vélhetően a DevGru, a haditengerészet „az elit elitje” 200-fős csapatából 40-70 ember vett részt benne. A DevGru tagjait a legjobb SEAL (különleges egység) harcosaiból választják ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.