Moszkva ellenzi Aszad elmozdítását

Óvta a szíriai ellenzéket az orosz külügyminiszter attól, hogy Bassár el-Aszad elnök távozását előfeltételként szabják meg a békéltető tárgyalások megkezdése előtt. A Jordániában járt Szergej Lavrov kedden kijelentette: Moszkva olyan politikai megoldást keres, amelyben Aszadnak szerepe van. Az orosz diplomácia vezetője Jordániában a korábbi szíriai miniszterelnökkel, Riad Hidzsábbal tárgyalt, aki szakítva Aszaddal az ellenzék oldalára állt. – Az erőszak megállítása fontosabb, mint Aszad távozásának követelése a vérontás fenntartása árán – mondta a külügyminiszter.

Lavrov azonban nem tudta érdemben meggyőzni Hidzsábot, legalábbis erre utalt az exkormányfő nyilatkozata: – Őszintén megmondtuk Lavrovnak, hogy nincs olyan politikai megoldás, amelyben Aszad részt vehet. Ez egyszerűen lehetetlen – idézte a szíriai politikust a Reuters.

Moszkva álláspontja nem váratlan, hiszen az orosz fél korábban is a tárgyalásos megoldást szorgalmazta, Aszad részvételével. Ugyanakkor visszautasítja a vádat, hogy a diktatúra támogatása mellett állna ki. Az orosz vezetés úgy véli, csupán arról van szó, hogy nem lehet a fegyveres lázadóknak és a külföldi nyomásnak engedve erőszakkal változtatni a berendezkedésen, mert az – Líbia példájából okulva – radikálisabb és kaotikusabb erők hatalomra jutását eredményezheti.

Moszkva Pekinggel együtt több alkalommal megvétózta olyan határozatok elfogadását az ENSZ Biztonsági Tanácsában, amelyek külföldi beavatkozást tettek volna lehetővé. Az orosz fél a júniusban tető alá hozott genfi megállapodás betartására szólítja fel mind a kormányt, mind az ellenzéket. Eszerint olyan átmeneti kormányt kell létrehozni Szíriában, amelyben mindkét oldal képviselői helyet kapnak.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.